1__بهتر است برای شستن سبزی ها ابتدا آنها را در ظرفی بخیسانید و سپس آب بکشید.

2_ازجریان آب به منظور آب شدن یخ گوشت یا دیگر مواد غذایی منجمد استفاده نکنید.

 

3_هنگام استفاده از دستشویی شیر آب را به طور مداوم باز نگذارید

چون جریان دائم آب باعث هدر روی آن میشود.

 

4_اگر دوش حمام شما در طی کمتر از20 ثانیه یک ظرف چهار لیتری را

بتواند پر از آب کند در آنصورت حتما آنرا با یک سردوش کاهنده تعویض کنید.

5_برای نظافت حیاط به جای مصرف آب بهتر است از جاروب استفاده شود.

6_ماشین های لباس شویی معمولاً مقدار زیادی آب مصرف می کنند. بنابراین اگر از

 

تعداد دفعات کاربرد ماشین لباس شویی بکاهید، عملاً در مصرف آب صرفه جویی  کرده اید.

7_ به کودکان آموزش دهیم تا با بستن بموقع شیر، از هدر رفتن آب جلوگیری نمایند.

 

8_به جای شستن اتومبیل با شیلنگ آب، از یک سطل آب هم می توان استفاده کرد.

9_درحالی که کمبود آب در شهر احساس می شود، لزومی

به شستشوی پیاده روی مقابل مغازه و منزل نیست.

10_هنگام تعمیر یا احداث ساختمان ، از آب آشامیدنی نصفیه شده

 استفاده نکنید و آب تانکری را از شرکت آب و فاضلاب بکارگران ساختمانی بخواهید .

11_ زمانی که سرگرم آب دادن باغچه و گلهای منزل هستید با شنیدن صدای

زنگ تلفن یا زنگ در بهتر است ابتدا شیر آب را ببندید و بعد به آنها پاسخ دهید.

 

 

 

 

 


موضوعات مرتبط: آب ناجی زندگی ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : پنج شنبه 11 دی 1393برچسب:, | 8:47 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |
کاهش وزن: آب از بهترین کاهش دهنده های وزن است. نه کالری دارد نه چربی نه قند نه کربوهیدرات و نه هیچ چیز دیگر!
 
کاهش حملات قلبی: در طی تحقیقاتی که در سال ۲۰۰۲ در آمریکا انجام شد محققین به این نتیجه رسیدند که افرادی که روزانه بیش از ۵ لیوان آب می‌نوشند ۴۱٪ کمتر از کسانی که ۲ لیوان آب می‌نوشند در اثر حملات قلبی جان خود را از دست می‌دهند. ۴۱٪ کاهش ریسک مردن ارزش ۳ لیوان آب در روز را ندارد؟
 
افزایش انرژی: کمبود آب در بدن باعث کمبود انرژی و خمودگی می‌شود. اگر تشنه هستید یعنی کمبود آب دارید و این کمبود باعث ضعف در عضلات و سایر سیستم های حیاتی می‌شود.
 
درمان سردرد: درصد خیلی خیلی زیادی از سردرد هایی که می‌گیریم به علت کمبود آب در بدن است. علل زیاد دیگری هم وجود دارد ولی کمبود آب اصلی ترین دلیل است.
پوست سالم: نوشیدن آب کافی به سلامت پوست خیلی کمک می‌کند. اکثر مردم بعد از یک تا دو هفته نوشیدن آب کافی تغییرات واضح خوبی در پوست خود مشاهده می‌کنند. پوست سالم ، تمیز و شاداب تر می‌شود
هضم غذا: دستگاه گوارشی ما به مقدار نسبتآ زیادی آب برای هضم و دفع غذا نیاز دارد. نوشیدن مقدار آب کافی فرایند هضم را تسهیل می‌کند و از مشکلات گوارشی مثل اسید معده‌ی زیاد جلوگیری می‌کند.
 
دفع سموم: آب برای دفع سموم و مواد زاید موجود در بدن ضروری است.
 
 
جلوگیری از سرطان: نوشیدن مقدار کافی آب باعث کاهش ریسک ابتلا به سرطان روده به ۴۵٪ و سرطان مثانه به نصف می‌شود. همچنین برای جلوگیری از سرطان سینه هم مفید است.
 
بازده بالاتر: کمبود آب در ورزشکاران خیلی خطرناک و مضر است چون ورزشکاران و کسانی که فعالیت بیشتری دارند باید آب بیشتری مصرف کنند چون عضلات برای خوب کار کردن به آب فراوان نیاز دارند. پس همیشه مدتی قبل از ورزش و یا فعالیت های دیگر آب بنوشید و بعد از آن هم همچنین.
خوب حالا فهمیدی آب چقدر خوبه؟ پس با هم روش های عادت کردن به آب خوردن را مرور می‌کنیم.
چقدر آب بخورم؟
 
ایده‌ی «روزی ۸ لیوان» قدیمی رو فراموش کنید چون به چند دلیل اشتباه است. یکی اینکه این قانون مقدار آب جذب شده توسط سایر نوشیدنی ها یا غذا ها را در نظر نمی‌گیرد و دیگری اینکه وزن فرد که یک فاکتور مهم در تعیین میزان آب لازم برای بدن است را هم در نظر نمی‌گیرد.
شما باید تا جای ممکن از تشنه شدن جلوگیری کنید. یعنی طوری برنامه ریزی کنید که اصلآ احساس تشنگی نکنید.
 
یک بطری همراهتان داشته باشید: سعی کنید یک بطری پر از آب همراه خودتان داشته باشید و کم کم از آن آب بخورید. این طوری بدون آن که خودتان متوجه باشید خیلی راحت مقدار زیادی از آب مورد نیازتان را با فاصله های زمانی مناسب تامین می‌کنید.
فراموش نکنید: مثلآ زنگ ساعت یا موبایلتان را تنظیم کنید تا هر یک ساعت زنگ بزند و همان لحظه بروید و آب بنوشید. یا از برنامه های کامپیوتری استفاده کنید تا پشت کامپیوتر هم فراموش نکنید. این طوری هم یک لیوان آب خورده‌اید هم به چشمانتان استراحت داده‌اید.
 
آب خالص بخورید: «هیچ آبی به خوبی آب نیست!» با فکر اینکه «رانی هلو / باواریا هم آب توش داره» خودتان را گول نزنید!
 
ورزش کنید: ورزش کردن به شما کمک می‌کند احساس کنید نیاز خیلی بیشتری به آب دارید و آب بیشتری بنوشید.

موضوعات مرتبط: آب ناجی زندگی ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : پنج شنبه 11 دی 1393برچسب:, | 8:42 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

                      صدای پای آب

 

صدای پـــــــــــــــای آب آید به گوشم       کــــــه فریــــادی کشد اینک خـــموشم
صدایی از پـــــــــــــی درد است جانم         چنــــــــــان سوزاند اینک اســــتخوانم
صـــــــــدای شر شر آب است مظلوم         که بی رحـــمانه اینک گشته محـــکوم
صــــــــــــــــدایش یک پیام آرد برایم         کـه جانــــــــــان پــــــدر من کـــم بهایم
اگر قدر و بهایم را نــــــــــــــــــدانیـد          سرود مــــــــــــــــهربــــانی را نخوانید
به من ظلـــــم و ستم کردید بسیــــــار         طبیـــعت می شود یک بــــــــاره بیمــار
صـــــــــــدایم کن صدایم کن به گوشم       طنیــــن زندگــــــی را می فــــــــــروشم
صدایم کن که من بس پر بـــــــــــهایم        یقین من هــــدیه از سوی خـــــــــــدایم
بدان این قصه را آنگه شوم شــــــــاد         که عــــالم را کنم من خوب آبــــــــــــاد
جهان خوان کرم گردید یـــــــــــــــاران              پر از لطف و نعم گردید یــــــــــــــاران
برای شکر الــــــــــــــــــــــــطاف الهی           نباید کرد مصرف با تبــــــــــــــــــــاهی
جهان گردد پر از آثــــــــــــــــار رحمت           خدا افزون کــــــــــــــــــــــند آثار برکـت


موضوعات مرتبط: آب ناجی زندگی ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : پنج شنبه 11 دی 1393برچسب:, | 8:39 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

 

 

 

 

 

 

 

 

 

خشكی و خشكسالی با وجود شباهت های زیادی مترادف نیست . خشكی از ویژگی های بارز اقلیمی نواحی خشك و نیمه خشك دلالت برشرایطی دارد كه میانگین بارش یا آب قابل دسترس ،كم باشد درحالی كه خشكسالی در هر منطقه ای و با هرنوع آب وهوایی می تواند روی دهد .
خشكسالی ویژگی بازگشت و طبیعی اقلیم است و به تقریب در تمامی رژیم های اقلیمی رخ می دهد این پدیده ،علاوه بر مناطق با بارندگی كم ، در مناطق مرطوب نیز اتفاق می افتد بنابراین خشكسالی بر خلاف خشكی كه یك خصومت دایمی است و به مناطق با بارش كم محدود می شود یك ناهنجاری موقت است .
خشكسالی به دوره یی از زمان اطلاق می شود كه عرضه ی رطوبت در آن زمان در سطح مشخص كم تر از حد انتظار شرایط معمول آب وهوایی باشد و به طور كلی خشكسالی را از نظر جوی ، هیدولوژی و كشاورزی مورد بحث قرار می دهند وبعضی نیز اصطلاح خشكی از نظر جامعه شناسی را معرفی كرده اند كه در آن آب در مقابل استحصال كم تر ازحد مورد انتظار برای فعالیت های اقتصادی و اجتماعی می باشد . بطور كلی خشكسالی از دو جزء تشكیل شده است :
جزء آب وهوایی كه منجر به كاهش بارش و آب قابل استحصال می شود و جزء تقاضا برای مصرف آب به طور معمول دربرخورد با پدیده ی خشكسالی ، عمده فعالیت در جزء دوم ، یعنی كاهش تقاضا برای مصرف متمركز می شود .ك با این حال اگر چه برنامه ریزی ها برای مواجه شدن با پدیده ی خشكسالی می تواند تا حد زیادی موثر باشد اما قبل از هر گونه برنامه ریزی باید مشكل های اساسی كه مانع اجرای فعالیت مورد نظر می شود را شناسایی كرد .
بدون شك ، خشكسالی به عنوان یك پدیده ی آب وهوایی ممكن است هراز چند گاهی رخ دهد . اما آیا در طول دوره های خشكسالی گذشته به دنبال برنامه ریزی مدونی بوده ایم
سال گذشته به جهت ریزش ناكافی باران در ده ها شهر ایران ، همدان نیز دچار مشكلات زیادی گردید كه هموطنان ما با جیره بندی آب روبه رو شدند و سد اكباتان دیگر جوابگوی آب مورد نیار مردم نبود . زیرا در شهر پر جمعیتی مثل همدان داشتن تنها یك سد مسلماً نمی تواند پاسخگوی نیاز آب مردم باشد و به دلیل كمبود بارندگی ،میزان تولید نیروگاه های برق آبی كه حدود 10 درصد از برق تولیدی كشور را تامین می كنند به نصف كاهش یافته است .


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، ،
برچسب‌ها:

ادامه مطلب
تاريخ : چهار شنبه 10 دی 1393برچسب:, | 9:49 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

 

بدون شك نامگذاری قرن حاضر با عنوان «درآب» از سوی كارشناسان اقتصادی و بسیاری به نعنی توجه كردن به این مایع حیاتی پبیش از پیش است . آب از گذشته های بسیار دور همچنان دارای اهمیت بسزایی بوده است .
یكی از مهم ترین مواردی كه بسیار ی از سیاست ها به آن توجه دارند بحث آب و به موازات آن «بحران آب » و تبعاتی است كه می تواند دراثر نبودش برای مردم جامعه و حتی یك حوزه زیست محیطی دشواری های زیادی ایجاد كند .
باید دقت داشت كه نیاز به آب مقوله ای نیت كه دارای محدودیت زمانی و مكانی باشد و بتوان با مایعی دیگر درصددجایگزین كردن ، كمبود و خلاء آن برآمد . ضمن آنكه براساس آمر موجود جمعیت جهان ، جمعیت كشور و كلان شهرهای ما همچنان درحال روند صعودی و افزایش است . از طرفی منابع آب در كشورهایی چون ایران ، محدود وبارندگی ها تقریباً یك سوم تا یك چهارم متوسط بارندگی دیگر نقاط جهان است . از سوی دیگر متاسفانه آلوده شدن آب ها ،چه سطحی و چه زیر زمینی درحال افزایش است .
در دهه های اخیر و به ویژه در سال پایانی قرن بیستم آب به عنوان موضوعی مهم كانون مباحثات و مذاكرات بین المللی قرار گرفته است .در سال های پیش مشكلات ، مسایل و كمبودهای آب در مقیاس محلی مطرح بود ، اما در شرایط فعلی و ازآن مهمتر در آینده این مشكلات در مقیاس های ملی ، منطقه ای و حتی جهان بروز خواهد كرد .
در گذشته آب بود ، اما برای رسیدن به آن محدودیت تكنولوژی وجود داشت . اكنون ، اصولاٌ آب اضافی برای توسعه وجود ندارد ومقدار آب تجدید شونده كه هم اكنون كره زمین دریافت می ند معادل همان آبی است كه هزارن سال پیش دریافت كرده و ثابت است.
باید توجه داشت مقدار سرانه مصرف آب به شدت درحال افزایش است . دلیل این امر به افزایش سطح رفاه و به تبع آن تنوع نیازهای آبی مربوط می شود .
شیوه های مقابه با بحران كم آبی :
برای مباره با كم آبی و مشكلات ناشی ازآن از روش های زیر پیشنهاد می شود :
الف- اولویت های مصرف
همزمان با كمبود بارندگی ، شرایط اقلیمی و آب وهوایی كشور دچار تغییر و جابجایی شده است . مثلاً گرمای بعضی شهرهای سردسیر در اولین روزهای سال جدید به 28 تا30 درجه رسید . گرمایی كه معمولاً شهرها در تابستان شاهد آن بودند مثلا همدان همیشه شاهد برف های حجیم در كوه های خود بوده است درحالی كه در دوسال اخیر در كوه های شهر همدان برف چندانی نیامده است .
ب) جیره بندی :
در پی كاهش بارندگی ، مسئولان وزارت نیرو از احتمال جیره بندی آب در برخی از استان های كشور در تابستان خبر دادند . به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران استان هایی چون : اراك ،یزد ، كرمان ،همدان و سیستان و بلوچستان درسال گذشته دچار كمبود آب وجیره بندی شدند .برای افزایش بارش باران و رفع بحران در سال گذشته بسیاری از استان ها نماز استسقا (باران) به جا آورند .
اصلاح ساختارمصرف:
براساس آمارهای موجود در وزارت نیرو و میانگین سی ساله ، بارندگی سالانه ایران 250 میلی متر بوده است كه همین آمار نشان دهنده این است كه بارش سالانه كشورمان نسبت به جهان خصوصاٌ كشورهای اروپایی كه بیشتر از700تا800 میلی متر درسال است بسار كمتر ازحد متوسط بارندگی است . در عین حال باروند صنعتی شدن كشورها ، به طور طبیعی پساب های صنعتی (شیمیایی ) هم افزایش چمشگیری می یابد فاضلاب ها به چاه های و سفره های زیر زمینی نشت می كنند كه پیامد آن افزایش اپیدمی بیماری ها است .
موارد زیر نیز درحل بحران آب كارگشا می باشد :
1- تدوین آیین نامه اجرایی چگونگی آب
2- حفاظت و بازیافت در برنامه های بخش های مصرف
3- آگاه سازی عمومی و مشاركت مردم دربرنامه ریزی و مدیریت آب
4-توجه به عرضه و تقاضا در كل چرخه آب
5- توجه دقیق به مدیریت جامع آب
6- برآورد ارزش اقتصادی آب درهریك از حوزه های آبری
7- توجه به برنامه های اجرایی مدیریت خشكسالی
8- استفاده از روش های نوین آبیاری و كم آبیاری (آبیاری قطره ای(
9-ارتقاء سطح فرهنگ مردم و جامعه دراستفاده ازآب
10-به كارگیری تجربه های كشورهای موفق در زمینه ی كشاورزی
11-ساخت سدهای جدید و اصلاح و احداث شبكه
12- بررسی شكستگی های شبكه ها برای جلوگیری از اتلاف آب
13- طرح هایی نظیر حفر چاه ،انتقال آب از مناطق دیگر و آبرسانی به وسیله تانكر
14- كنترل ذخیره پشت سدها
15- پمپاژ ها و حفر چاه های موقت ، استفاده از تانكرهای آبرسانی
16-تغییر الگوی كشت توسط كشاورزان
17- مبارزه با علف های هرز ، آبیباری درساعات خشك در روز (عصرها) ، استفاده از كودهای مقاوم درخاك های خشك ، تنك كردن میوه ها، بالا بردن مقاومت درختان ، شخم سطحی و ایزوله كردن چوب ها و حرس سبز ،
18- به كارگیری اندیشه علمی راهی جهت پیشگیری ازكم آبی
پس مسئولین و دست اندركاران بحران آب نباید نگرشی مقطعی و آنی داشته باشند بلكه بایر بر مبنای مقابله اضطراری و تدوین یك برنامه بلند مدت منظم و مداوم جهت آمادگی و پیشگیری از گسترش این بحران جلوگیری كند و در این راه نه تنها مسئولین بلكه همه دستگاههای اجرایی و مردم از مجریان اجرای راهبردهای مدیرت كم آبی و كاهش اثرات خشكسالی می باشند .
در مواجهه با بحران آب باید تهدیدها به فرصت تبدیل كنیم و این مساله را امری انقلبی و ارزشی بدانیم كه نه تنها یك ارگان بلكه تمام مردم ایران موظف به حل این مشكل هستند یرا در این موفقیت با یك معادله ی دو مجهولی مواجهیم
یك مجهول آن كمبود آب است كه در مقابل آن باید راه حل علمی اندیشید و دوم این است كه از این تهدید بالقوه چگونه یك فرصت بسازیم .هنر ما عبور آرام و منطقی از چالش كم آبی است یعنی باتدبیر ، سخت كوشی و مدیریت درست با كم ترین خسارت باید ازآن عبور كرد و مشكل ها را شناخت پس مردم را آگاه نمود و فرهنگ صرفه جوی را جا انداخت .
روابط عمومی ها نیز درحل بحران آب نقش به سزایی دارند زیرا درست صحبت كردن با مردن هنری برای روایط عمومیب ها محسوب می شود . آنان باید با تعامل و همكاری خود با صدا و سیما و رسانه های جمعی به صورت منسجم و مطابق با رویكرد های وزارت نیرو درجهت اطلاع رسانی به موقع و صحیح اقدامات لازم رابه عمل آورند . این ارتباط فنی ، زیبا ، با نشاط و استادانه باشد تمام توان خود را درحل این امر مهم به كار گیرند .
همه ی مردم به ایت مساله آگاه شوند كه باید صرفه جوی در مصرف آب را از خودمان شروع كنیم و مشكل جامعه را مشكل خود و خانواده ی خود بدانیم و فرزندان خود را نیز از همان دوران كودكی با استفاده صحیح از طلای آب آشنا سازیم .چرا كه آب تنها نعمتی است كه جایگزین ندارد ونبود آن حیات را از انسان ها و تمام موجودات جهان سلب
می كند.
پیشنهادات:
1-حمایت از تحقیقات انجام شده در زمینه خشكسالی
2-احداث سدهای زیر زمینی
3-جدا كردن آب شرب از سایر مصارف شهری بی(كاری كه در تمام كشورهای پیشرفته انجام شده است )
4-جلوگیری از تخریب و گسترش پوش گیاهی
5- ارتقاء سطح فرهنگ صرفه جویی در مصرف آب خصوصاً دربین زنان خانه دار
6- آشنا كردن مردم با وسایل مربوط به خشكسالی و تشویق آنان به صرفه جوی ( به كمك رسانه ها (
7- نظارت مستمر بر منابع و مصارف
8- كنترل رشد جمعیت
9-استفاده از شبكه های مصرف آبیاری یا بهینه كردن روش سنتی آبیاری
10- بهساری شبكه های آب شهری
نتیجه گیری :
ایران به عنوان یكی از كشورهای واقع در كمربند خشك كره زمین با مشكل كم آبی مواجه می باشد رشد فزاینده جمعیت و نیاز به محصولات كشاورزی و دامی و محدودیت منابع آب و خاك به عنوان بستر اصلی تولیدات كشاورزی مساله كم آبی رابه گونه یی بسیار جدی فرا روی كشور قرارداده است . در واقع خشكسالی نیز به عنوان یك پدیده ط طبیعی همچون سایر پدیده های طبیعی به مدد دانش ، آگاهی ،برنامه ریزی و مدیریت صحیح قابل پیش لبنی و كنترل می باشد و خسارت های ناشی ازآن را می توان به حداقل رساند.
بحران آب و محدودیت منابع آب درحال حاضر برای بساری از كشورها و درآینده یی نزدیك برای كلیه كشورهای جهان به صورت یك معضل جدی می بایست مورد توجه قرار گیرد چرا كه این محدودیت رشد و تعالی كشورها را می تواند تحت الشعاع قرار دهد .ازاین رو می بایست به دنبال مدیریت آب برای دوره های خشكسالی
بود ، نه مدیریت آب در دوره های خشكسالی ؟
متاسفانه تاكنون در خشكسالی های گذشته به صورت مقطعی عمل كرده ایم .پرداخت خسارت به كشاورزان ،استفاده از راهكارهای كوتاه مدت آبرسانی و تلاش های دیگری ازاین دست به هیچ وه كافی نبوده و جای برخورد جامع و همه جانبه همچنان خالی است .
شدت و حجم خسارت ها و روند فزاینده ی آنها به گونه یی است كه ایجاب می كند تدابیر موثرتر و اساسی تری به خصوص جهت پیشگیری این وقایع به عمل آورد . آمار و ارقامی كه هر ساله از طرف وزارت كشور اعلام می شود خسارت های وارده به مزارع در باغ ها و تاسیسات شهری و روستایی ،خسارت های ناشی ازعدم پوش گیاهی ، جنگلی و مراتع ،مسایل و مشكل های مربوط به فرسایش خاك و هدر رفتن این سرمایه ی ، انهدام رویش گاه های طبیعی و منابع زیست محیطی كه امید زیادی به احیای دوباره آن ها می باشیم ،سهم بالاتری از آمار رابه خود اختصاص می دهد ولی همیشه درحاشیه قرار گرفته اند.پس بایید قدر این نعمت بزرگ الهی را بدانیم و درحفظ آن بكوشیم .


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : چهار شنبه 10 دی 1393برچسب:, | 9:45 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

 

مقدمه :
خشكسالی به عنوان بی سروصدا ترین بلایای طبیعی در مقابل سیلاب به عنوان یكی از پر صدا ترین بلایای قرار گرفته است . این درحالی است كه خطر و خسارت های ناشی از خشكسالی به مراتب بیشتر از سایر بلایای طبیعی مانند : سیل ، طوفان ، آتش فشان و حتی زلزله است . ولی به دلیلی كه مشاهده ی تاثیر تخربی خشكسالی نیاز به زمان به نسبت طولانی دارد ، مطالعه و تحقیق و نحوه ی برخورد با آن كمتر مورد توجه قرار گرفته است .
درحالی كه وقوع یك دوره خشكسالی شدید علاوه بر خسارت های آشكار به طور معمول به محصولات كشاورزی ، فضای سبز و دامپروری وارد می آید و گاهی باعث قحطی
می شود ، خسارت های ناپیدای دیگری را نیز باعث می شود كه در مواردی جبران ناپذیر از حوزه های پیدا و آشكار آن است .
برای درامان ماندن از زلزله ، آتش فشان و سیلاب كافی است برای مدت كوتاهی از مركز وقوع این بلاها فاصله گرفت ، ولی در صورت وقوع خشكسالی ، كل یك جامعه در یك دوره زمانی طولانی خسارت خواهد دید و گریز ازآن بدون برنامه ریزی میسر نخواهد بود .
خشكسالی حالتی طبیعی و مستمر از اقلیم است ، در حالی كه بسیاری به اشتباه آن را واقعه ایی تصادفی می پندارند این پدیده به تقریب در تمامی مناطق اقلیمی رخ می دهد ، ولی مشخصه ی آن از یك منطقه به منطقه ای دیگر به طور كامل تفاوت دارد.
خشكسالی یك اختلال موقتی است و با خشكی تفاوت دارد چرا كه خشكی ها صراٌ محدود به مناطقی با اندك بارندگی است و حالتی دایمی از اقلیم است .
خشكسالی جز بلایای طبیعی نامحسوس است .گرچه تعاریف متعددی برای این پدیده ارائه شده لیكن در كل حاصل كمبود بارش در طی یك دوره ی ممتد زمانی به طور معمول یك فصل یا بیشتر می باشد این كمبود منجر به نقصان آب برای برخی فعالیت ها ، گروه ها و یا یك بخش زیست محیطی می شود . همچنین دمای بالا ، باد شدید و رطوبت نسبی پاین تر در بسیاری از نقاط جهان با این پدیده همراه شده و به طرز قابل ملاحظه ایی برشدت آن می توانند بیفزایند .
خشكسالی های اخیر درهرگروه كشورهای توسعه یافته و درحال توسعه ، نتایج اقتصادی ، تاثیرات زیست محیطی و دشواری های شخصی به بار آورده كه جملگی باعث شده اند كه آسیب پذیری تمامی جوامع به این پدیده ی زیانبخش طبیعی مد نظر قرار گیرد .
پیش گفتار
آبیكی از اركان اصلی حیات بشری است بطوری كه حیات بدون آن برای موجوات زنده به هیچ وج قابل تصور نیست . اگر چه كل میزان آب جهان ثابت است اما توزیع نامناسب آب در سطح جهان و ازهمه مهمتر فقدان آب سالم در بسیاری از نقاط جهان نگرانی های زیادی را پیش روی بشرقرار داده است .


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : چهار شنبه 10 دی 1393برچسب:, | 9:42 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

 

آب مايه حيات و عامل و محرك اصلي فعاليتهاي كشاورزي به شمار مي رود و 70 درصد آب مصرفي جهان به آبياري اختصاص مي يابد بسياري از كشورها بخصوص كشورهايي كه در مناطق خشك و نيمه خشك قرار دارند براي توليد محصولات كشاورزي به آب نياز دارند و بيش از 90 درصد توليدات زراعي و باغي كشور ما نيز حاصل كشت آبي است و در واقع آب محور توسعه كشاورزي است منابع آب تجديدشونده كشور 130 ميليارد مترمكعب است و از 5/89 ميليارد مترمكعب آب استحصال شده در كشور 83 ميليارد آن در بخش كشاورزي مصرف مي گردد (5/93 درصد) و علي رغم محدوديت شديد منابع آب بهره وري و كارآيي استفاده ازاين منابع بسيار پايين است بخش كشاورزي درآينده بايد ضمن مصرف آب كمتر توليد بيشتري را عرضه نمايد.
جمعيت ايران در سال 1300 كمتر از 10 ميليون نفر بوده كه امروز به حدود 75 ميليون نفر افزايش يافته(92) و هفدهمين كشور پرجمعيت دنياست و پيش بيني مي گردد در سال 2050 جزو ده كشور پرجمعيت جهان به شمارايد.
ميزان سرانه آب تجديدپذير در سال 1300  حدود 13000 مترمكعب بوده كه درحال حاضر ميزان سرانه آب در كشور به حدود 1900 مترمكعب تقليل يافته و درآينده به مراتب وضع بدتر خواهد شد.
براساس شاخصهاي موجود بين المللي براي سنجش ميزان بحران آب در كشورهاي مختلف (شاخص
فالكن مارك،شاخص سازمان ملل و شاخص مؤسسه بين المللي مديريت آب)معتبرترين شاخصها مي باشند.
1-براساس شاخص فالكن مارك: كه بحران آب را براساس مقدار سرانه منابع آب تجديذپذير در كشور تعريف كرده است و ميزان سرآنه آب 1700 مترمكعب در سال را به عنوان شاخص كمبود معرفي كرده است.باتوجه كه درحال حاضرسرانه آب تجديدپذير ايران حدود 1900 مترمكعب مي باشد ايران در آستانه تنش آبي قراردارد.
2-شاخص سازمان ملل:بنياد كميسيون توسعه پايدار سازمان ملل ميزان درصد برداشت از منابع آب تجديذپذير در هركشور را به عنوان شاخص اندازه گيري بحران آب معرفي كرده است براساس شاخص مذكور هرگاه ميزان برداشت آب يك كشور بيشتر از 40 درصد كل منابع آب تجديدپذير آن باشد اين كشور با بحران شديد آب مواجه مي باشد و اگر اين مقدار درحد فاصل 20-40 درصد باشد بحران در وضعيت متوسط و چنانچه اين شاخص بين 10-20 درصد باشد بحران درحد متعادل و كمتر از 10 درصد بدون بحران تلقي ميگردد  باتوجه به اينكه در ايران هم اكنون 69 درصد كل آب تجديدپذير كشور مورداستفاده قرارمي گيرد ايران در وضعيت بحران شديد آبي قراردارد.
3-شاخص موسسه بين المللي مديريت آب:مؤسسه مذكور دو عامل درصد برداشت كنوني نسبت به كل منابع آب سالانه  و درصد ميزان برداشت آب در آينده نسبت به برداشت آب درحال حاضر را همزمان مورد استفاده قرارمي دهد كه براساس اين شاخص ايران در وضعيت بحران شديد آبي قرار دارد ايران تا سال 2025 بايد بتواند 112 درصد به منابع آب قابل استحصال خود بيفزايد كه اين مقدار باتوجه به منابع و امكانات موجود غيرممكن به نظر مي رسد.

استان خراسان رضوي با داشتن 3/8 ميليارد مترمكعب منابع آب تجديدشونده و با جمعيت بيش از 5/5 ميليون نفر ميزان سرانه آب تجديدشونده آن حدود 1500 مترمكعب مي باشد كه 21 درصد كمتر از سرانه آب كشور مي باشد بنابرايـن وضعيت در استان خراسان رضوي به مراتب بحراني تر از ساير نقاط مي باشد.


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : چهار شنبه 10 دی 1393برچسب:, | 9:39 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |
از آب حفاظت کنيم، چون زندگي ما به آن وابسته است و هيچگاه به دليل اينکه فرد ديگری مسوول پرداخت آب بها است، آب را هدر ندهيد.

این روزها که کمبود آب و بحث تنش آبی در هر استان وشهری مطرح می شود موثرترین راه مدیریت مصرف و صرفه جویی اعلام می شود.

در بندهای پایین به چهل کلید طلایی صرفه جویی مصرف آب اشاره کردیم:

1- از کليه قوانين و محدوديتهاي حفاظت آب که ممکن است در محل زندگي شما اعمال شود، آگاه شويد و از آن تبعيت کنيد.

2- از آب حفاظت کنيد، چون زندگي ما به آن وابسته است. هيچگاه به دليل اينکه فرد ديگري مسوول پرداخت آب بها است، آب را هدر ندهيد.

3- موقع مسواک زدن شير آب تصفيه شده را باز نگذاريد.

4- هنگام استحمام در فاصله بين شستن بدن و سرشويي، لزومي ندارد که شيرآب به طور پيوسته باز باشد.

5- براي آب دادن به درختان، درختچه ها، بوته ها و گلها، از روش آبياري قطره اي استفاده کنيد.

6- براي دوش گرفتن در حمام، زمان بگيريد و آن را به کمتر از 5 دقيقه برسانيد، با اين روش ماهيانه حدود 4000 ليتر آب صرفه جويي خواهد شد.

7- بهتر است براي شستن سبزي ها ابتدا آنها را در ظرفي بخيسانيد و سپس آب بکشيد.

8-  ازجريان آب به منظور آب شدن يخ گوشت يا ديگر مواد غذايي منجمد استفاده نکنيد.

9- فرزندان خود را در مورد نياز به حفاظت از آب آگاه کنيد. از خريد اسباب بازي ها و سرگرمي هايي که به يک جريان ثابت آب نيازدارند، خودداري نماييد.

10- هنگام استفاده از دستشويي شير آب را به طور مداوم باز نگذاريد چون جريان دايم آب موجب هدر روي آن مي شود.

11-  اگر دوش حمام شما در طي کمتر از 20 ثانيه يک ظرف چهار ليتري را بتواند پر از آب کند در آنصورت حتماً آنرا با يک سر دوش کاهنده مصرف تعويض کنيد.

12- براي نظافت حياط به جاي مصرف آب بهتر است از جاروب استفاده شود.

13- درباغچه خانه، درختان، بوته ها و چمن هاي بومي و مقاوم به خشکي که به آب کمتري نيازدارند و تحمل ماههاي گرم تابستان را دارند، بکاريد.

14- تمام شيلنگ ها، اتصالات و شيرها را به طور مرتب کنترل کنيد تا از نشتي آب جلوگيري شود.

15- ضروري است براي اطمينان از سلامت لوله ها و شيرهاي آب؛ آنها مرتباً کنترل شوند.

16- درمواقع جايگزيني يا افزودن گل و گياه در باغچه خانه، گياهي را انتخاب کنيد که آب کمتري مصرف کند. به اين طريق سالانه 2200 ليتر آب براي هر گياه قابل صرفه جويي خواهد بود.

17- ازنصب سيستم هاي آب تزييني (مثل فواره ها) اجتناب کنيد. مگر اينکه آب در سيستم بازيافت شود.
همچنين سيستم را درجايي نصب کنيد که تلفات کمي در اثر تبخير و باد داشته باشيم.

18- لوله هاي آب منزل خود را عايق بندي کنيد. عايق کاري لوله هاي اب گرم، روشي است که هدررفتن آب را قبل از خروج آب گرم کاهش مي دهد.

19- لوله هاي آب گرم را عايق بندي کنيد تا براي رسيدن آب گرم به شيرآب، لازم نباشد آنرا بي جهت بازبگذاريد.

20- هرگز آبي را که مي توان به مصارفي نظير آبياري و يا شستشو رسانيد، فاضلاب حساب نکنيد.

21- ماشين هاي لباس شويي معمولاً مقدار زيادي آب مصرف مي کنند. بنابراين اگر از تعداد دفعات کاربرد ماشين لباس شويي بکاهيد، عملاً در مصرف اب صرفه جويي  کرده ايد.

22- يک بطري پر از آب يا يک کيسه نايلوني پراز شن و کاملاً در بسته را در مخزن توالت فرنگي و يا فلاش تانک قرار دهيد تا مصرف آب را در هربارکشيدن سيفون کاهش دهيد.

23- آب خنک مورد مصرف خود را همواره دريخچال نگهداريد تا مجبور نباشيد شير آب را براي مدتي بازبگذاريد تا آب خنک شود.

24-  براي نوشيدن آب به جاي آنکه شير آب را مدت زيادي باز بگذاريد، بهتراست ابتدا چند قطعه يخ در ليوان قرار دهيد و سپس شير آب را بازکنيد.

25- به کودکان آموزش دهيم تا با بستن بموقع شير، از هدر رفتن آب جلوگيري نمايند.

26- مي توان از آبي که براي شستن سبزي ها و دست و صورت استفاده مي شود، به وسيله لوله کشي و هدايت آن به سمت فلاش تانک، هدايت در توالت استفاده نمود.

27- فلاش تانک هايي که نشتي دارند، آب را به داخل کاسه توالت هدر مي دهند.

28- به جاي شستن اتومبيل با شيلنگ آب، از يک سطل آب هم مي توان استفاده کرد.

29- درحالي که کمبود آب در شهر احساس مي شود، لزومي به شستشوي پياده روي مقابل مغازه و منزل نيست.

30- هنگام احداث ساختمان از کارگران ساختماني بخواهيد از آب تصفيه شده استفاده نکنند.

31- زماني که سرگرم آب دادن باغچه و گلهاي منزل هستيد با شنيدن صداي زنگ تلفن يا زنگ در بهتر است ابتدا شير آب را ببنديد و بعد به آنها پاسخ دهيد.

32- تا حد امکان از آب شرب براي فضاي سبز استفاده نشود. باغچه را در شب يا صبح زود آبياري کنيد تا از تبخيرآب جلوگيري شود.

33- نصب کولر در سايه و با استفاده از پوشش مناسب و جلوگيري از نشت آب کولرهاي آبي، باعث صرفه جويي زيادي در مصرف آب مي شود.

34- زماني که به مسافرت مي رويد، ضروري است شير فلکه بعد از کنتور آب را ببنديد. تا از وقوع هرگونه حادثه پيشگيري شود.

35- در مراکز آموزشي و مدارس به اطفال و دانش آموزان محدوديت منابع آب و روش هاي صرفه جويي آن را آموزش دهيم.

36- کارکرد کنتور در زماني که همه شيرهاي آب بسته است، دليل تلف آب از لوله هاي داخل ساختمان مي باشد که در نتيجه آن، مقدار زيادي آب به هدر رفته و هزينه گزاف آن را شما خواهيد پرداخت.

37- درمحل کار، کارکنان را به صرفه جويي در مصرف آب تشويق نماييد. همچنين پيشنهاد کنيد گرايش به حفاظت از آب در فعاليت هاي عملي و دوره هاي آموزشي آنها گنجانده شود.

38- گروه هاي فرهنگي، غير دولتي را به ايجاد و ارتقاي فرهنگ حفاظت از آب در ميان کودکان و بزرگسالان تشويق کنيد.

39- هرگونه اتلاف قابل توجه آب، شکستگي لوله ها و هدر رفتن آب در هر نقطه را به مرکز ارتباطات مردمي (تلفن 122) اطلاع دهيد.

40- تعويض واشر شير آب براي جلوگيري از چکه کردن آب کار دشواري نيست.


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : پنج شنبه 4 دی 1393برچسب:, | 20:1 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

آب علاوه بر مصارف خانگی در کشاورزی و صنعت نیز مورد استفاده قرار می گیرد بنابراین چون اهمیت آب بسیار زیاد است صرفه جویی در مصرف آن نیز اهمیت دارد. روش ها و راه کارهای مختلفی برای صرفه جویی در مصرف آب وجود دارد که با استفاده از آن ها می توانیم از هدر رفتن بخش زیادی از آب جلوگیری کنیم و این منبع طبیعی را حفظ کنیم.

در زندگی روزمره برای پختن غذا، شست و شو و... از آب استفاده می کنیم همچنین برای آبیاری گیاهان و در کشاورزی نیز استفاده از آب اهمیت بسیار زیادی دارد بنابراین چون از آب استفاده ی زیادی می کنیم صرفه جویی در آن اهمیت زیادی دارد.

با صرفه جویی کردن در مصرف آب هم به حفظ و نگه داری آن کمک می کنیم و هم اینکه این منبع را برای نسل های آینده حفظ می کنیم. علاوه بر این صرفه جویی در مصرف آب به نوعی صرفه جویی در مصرف انرژی است بنابراین هر چقدر که در مصرف آب صرفه جویی کنیم به نوعی در مصرف انرژی صرفه جویی کرده ایم زیرا صرفه جویی در مصرف انرژی هم اهمیت دارد. با استفاده از راه کارهای مختلف می توان در مصرف آب صرفه جویی نمود. آب مایه ی حیات است بنابراین برای اینکه از این منبع طبیعی به خوبی استفاده کنیم باید در مصرف آن صرفه جویی داشته باشیم.

در زندگی روزمره می توانیم با استفاده از راه کارهای خوب در مصرف آب صرفه جویی کنیم. مثلا اینکه شیر آب را هنگام مسواک زدن باز نگذاریم و از یک لیوان آب برای مسواک زدن استفاده کنیم. سعی کنیم تا میزان مصرف آب را برای شست و شوی ظروف و یا استحمام کاهش دهیم. خوب است که اگر شیرهای آب نیاز به تعمیر و یا تعویض دارند آن ها را چک کنیم تا از هدر رفتن بخش زیادی از آب جلوگیری شود.


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : پنج شنبه 4 دی 1393برچسب:, | 10:26 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

خواص آب

.یکی دیگر از خواص آب این است که کرم خوردگی دندان را برطرف می کند:می گویند که یک لبخند با آینه یک تومان هم خرج ندارد، اما میلیون ها تومان می ارزد. پس محافظت از دندان ها واجب می شود.می دانیم که تامین آب مورد نیاز بدن، به تولید مایعات مختلف در بدن کمک می کند، مثل بزاق دهان که باعث از بین بردن کرم خوردگی دندان ها می شود.پوسیدگی دندان از تولید اسید ایجاد می شود که مینای دندان را می خورد، اما بزاق دهان این اسید را خنثی می کند. همچنین حاوی مواد معدنی خاصی است که به بازسازی دندان ها کمک می کند.اگر میزان کافی آب به بدنتان برسانید، و کمتر شکلات و آبنبات بخورید، مطمئن باشید که دندانهایی سالم خواهید داشت.

 

 


موضوعات مرتبط: آب ناجی زندگی ، ،
برچسب‌ها:

ادامه مطلب
تاريخ : پنج شنبه 4 دی 1393برچسب:, | 10:17 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

شنیده ایم که می گویند هر کس روزی یک سیب بخورد، دیگر نیازی به دکتر پیدا نمیکند. اما 8 لیوان آب در روز چه نفعی برای ما دارد؟ صرفنظر از نفخ شکم، آب مزایای زیادی برای سلامتی ما دارد. هر سلول از بدن ما برای درست عمل کردن به آب نیاز دارد و هر عمل متابولیک در بدن نیز تشنه ی آن است.

تقریباً %55 تا %75 از حجم بدن از آب تشکیل شده است، و اگر آبی که در روز از طریق نفس کشیدن، عرق کردن و ادرار از دست می دهیم را حدود 8 لیوان فرض کنیم، ضروری است که بخواهیم این میزان را با خوردن آب دوباره جبران کنیم.

در این مقاله می خواهیم شما را خواص آب آشنا کنیم تا شاید مشوقی باشد برای اینکه 8 لیوان آب در روز را با کمال میل بخورید!


موضوعات مرتبط: آب ناجی زندگی ، ،
برچسب‌ها:

ادامه مطلب
تاريخ : پنج شنبه 4 دی 1393برچسب:, | 10:11 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

ما  آب را از پدرانمان به ارث نبرده ایم بلکه از

 

فرزندانمان به

 

 امانت گرفته ایم...


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، آب ناجی زندگی ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : سه شنبه 2 دی 1393برچسب:, | 19:42 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |
  آب درآموزه هاي قرآني مايه حيات همه موجودات جاندار در زمين است. از اين روست كه به
 
   صراحت مي‌فرمايد: جعلنا من الماء كل شي حي؛ ما هر چيز زنده را از آب قرار داده ايم.
 
  آب مايه آسماني است  چنان كه مايه بركت نيز مي‌باشد .البته و براي بركت يابي مي‌بايست انسان
 
  ايمان و تقوا را مراعات كند. به اين معنا كه همين آب كه ماده حيات بشريت و رشد و شكوفايي تمدني
 
   است و از آسمان پاك مي‌بارد براي اين كه مبارك باشد و بركت را براي بشريت پديد آورد مي‌بايست،
 
  آدمي‌را به سوي ايمان به خدا و تقوا بكشاند وگرنه همان باران و آب آسماني مايه هلاكت و نيستي
 
   مي‌شود و همانند سيل هاي عظيم همه چيز را مي‌شويد و مي‌برد و يا همانند بوران هاي سخت
 
   از ريشه مي‌خشكاند.
 
  آب هم چنان كه مايه حيات و عنصر اصلي تمدني و شكوفايي آن است هم چنين مايه درمان و شفابخش
 
  بشر از بيماري نيز مي‌باشد آب سرد و شيرين درمانگري بيش تري دارد و نوشيدن آن به عنوان مايه
 
  شفا درون و شستن به آن مايه شفاي بدن و پوست و گوشت آدمي‌است.
 
  خداوند نه تنها آب را به عنوان يكي از آيات بزرگ خويش مي‌شناساند كه انسان با تفكر در آن مي‌تواند
 
  به آفريدگاري و پروردگاري خداوند برسد بلكه خداوند در آياتي بر انسان منت مي‌گذارد كه وي را با آب
 
    گوارا سيراب مي‌كند
 
  هرچند كه مطلق آب به عنوان آيه اي درخور توجه مطرح مي‌شود و درآيه 12سوره فاطر توجه به
 
  منافع آب هاي تلخ و شيرين مورد تاكيد است ولي آب شيرين و خنك به عنوان مهم ترين عنصر مورد
 
   توجه است و شكر خاص مي‌طلبد..............

موضوعات مرتبط: آب ناجی زندگی ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : سه شنبه 2 دی 1393برچسب:, | 19:39 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

پيامبر صلى ‏الله ‏عليه‏ و‏آله : الوُضوءُ بِمُدِّ و الغُسلُ بِصاعٍ و سَيَأتي أقوامٌ بَعدي يَستَقِلّونَ ذلِكَ فَاُولئكَ عَلى خِلافِ سُنَّتي ؛ [ الأشعثيات ، ص 16 .]

پيامبر صلى ‏الله ‏عليه‏ و‏آله :براى وضوء يك مُدّ (750 گرم) و براى غسل يك صاع (3 كيلو) آب بس است. پس از من گروهى مى‏آيند كه اين مقدار را كافى نمى‏دانند ؛ آنها برخلاف سنّت من هستند . 

پيامبر صلى ‏الله‏ عليه‏ و‏آله : سَتَكونَ فِي هذِهِ الاُمَّةِ قَومٌ يَعتَدونَ فِي الطَّهُورِ ؛ [ سنن أبى داود ، ج 1 ، ص 29 .]

پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله :به زودى در اين امّت گروهى پديد خواهند آمد كه در استفاده از پاك كننده‏ها زياده روى مى كنند .

 امام صادق عليه‏ السلام : أدنَى الإسرافِ هِراقَةُ فَضلِ الإناءِ ؛ [ همان ، ج 6 ، ص 460 .]

امام صادق عليه ‏السلام : كم‏ترين اندازه اسراف، دور ريختن ته مانده ظرف (غذا يا آب) است 


موضوعات مرتبط: آب ناجی زندگی ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : سه شنبه 2 دی 1393برچسب:, | 19:38 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، آب ناجی زندگی ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : سه شنبه 2 دی 1393برچسب:, | 19:36 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

آب:
آب شرط وجود حیات می باشد و اکثر قریب به اتفاق واکنشهای شیمیایی در محیط آبی صورت می گیرد. آب به علت پاره خواص ویژه اساسی نقش تنظیم کننده ای در طبیعت داشته و آن را در برابر تغییرات ناگهانی دما حفظ می کند.


موضوعات مرتبط: آب ناجی زندگی ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : سه شنبه 2 دی 1393برچسب:, | 19:35 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

درسطح منطقه ای درخاورمیانه آب به عاملی برای جبهه گیری بین تعدادی ازکشورها علیه یکدیگر مبدل شده است.بر خلاف نفت و کالاهای دیگر آب را نمی توان در حجم زیاد از جایی به جای دیگر انتقال داد و لذا مصرف آن فقط به منابع محلی محدود است در این صورت باید بپذیریم که اکثر مناطق کشور با کم آبی مواجه می باشد.به طوری که کمبود آب در بعضی مناطق کشورامنیت و سلامت اقتصادی را به مخاطره خواهدافکند.به خصوص این که تغییرات اقلیم و اثر گازهای گلخانه ای الگوی بارندگی را تغییر داده و در آینده نیز مسئله حادتر از وضعیت کنونی خواهد شد.
زیرا سابقه بارندگی ها در چند سال گذشته اگر ناشی از تغییر اقلیم باشد نشان می دهد که شرایط نا مطلوب است,لذا برای جلوگیری از این بحران قدم اول ایجاد فرهنگ صحیح و منطقی مصرف آب و ارتقای آن از طریق تدوین مصرف بهینه آب برنامه ریزی و اجرای طرحهای مدیریت مصرف آب در کشاورزی و اصلاح تعرفه ها برای مشترکین پر مصرف و اعمال طرحهای تشویقی نظیر سوبسیتهای صحیح در جهت توسعه طرحهای آبیاری مدرن است.

1-تدوین صحیح مصرف بهینه آب
نگاهی حکومتی و فرا گیر به جمعیت یک کشور اگر فعالیت در زمینه منابع و با دیدگاه مملکتی و ملی و تامین منافع کل کشور انجام شود می تواند برنامه ریزی صحیح بهره برداری از منابع خدا دادی را تکلیف و ترسیم کند. آب مانند نفت از منابع ملی است و به نقطه خاصی تعلق ندارد و باید در قالب برنامه ریزی های حکومتی و ملی تخصیص یابد.این بدان معناست که پس از تامین نیازهای شرب و بهداشتی که بدون توجه به مسایل اقتصادی آن اجتناب نا پذیر است آب را باید با مصرف هزینه حداقل به نقاط مستعدی که بیشترین و بهترین استعداد را برای تولید ملی نسبت به سایر نقاط در اختیار دارند منتقل نموده و در آمدهای آن را از طریق خزانه دولت صرف هزینه های ملی و آبادانی کشور نمود.
در واقع این برنامه و تخصیص در قالب یک بهینه سازی انجام می پذیرد.برای مثال هدف ملی در راستای خود کفایی و بی نیازی از واردات گندم و سایر تولیدات کشاورزی است.برای تولید یک تن گندم و در جایی که منابع آب و خاک فراهم و مناسب باشد مسلما هزینه کمتری صرف خواهد شد تا انتقال آن به نقطه ای دور دست و کشت زمینهای نا مرغوب تر.بنا بر این تامین گندم مورد نیاز مردم که امری حکومتی است باید در قالب برنامه ریزی های حکومتی قرار گیرد و توزیع آب منابع مختلف نیز بر همین اساس صورت گیرد.
شکی نیست که توسعه و اجرای طرحهای آبی از نظر بالابردن استاندارد و سطح زندگی مردم الزامی است و اگر بخواهیم به مردم کمک شود می بایست توسعه برنامه های آبی صورت گیرد؛اما این کار بدون تخلیه ابهای زیر زمینی,خشک شدن رود خانه ها و یا از بین رفتن جنگلها به آسانی حاصل نخواهد شد.از منابع آبی نمی توان استفاده بهینه کرد مگر آنکه سه اصل عمده یعنی کارآیی مصرف آب ,عدالت در توزیع آب و حفظ تعادل بوم شناختی و زیست محیطی رعایت شده باشد.
شواهد بسیاری نشان میدهد که توزیع آب در کشور ما عادلانه نیست و این روند نمی تواند برای همیشه دوام داشته باشد.باید بپذیریم که در کویر زندگی می کنیم و لذا می بایست آب را جور دیگر دید و قبل از آن که هر روز با بحران جدیدی از آب رو به رو شویم لازم است مصرف آب را از درون دگرگون
کرد.اگر آب را با کار آیی بالا مصرف کنیم بدون قطع نیاز شهری می توان نیاز دیگر شهروندان را بر آورده ساخت.با استفاده از روشهای کار آمد می توان از مصرف آب در بخش کشاورزی 10 تا 15 در صد,در صنایع 40 تا 90 درصد و در شهر ها تا 30 در صد کاست.یا حد اقل طوری برنامه ریزی کرد که با مصرف همین مقدار آب محصول بیشتری برداشت و یا افراد بیشتری را سیراب کرد.
فناوری جدید و به کار بستن روشهای جدید می تواند ما را در هدف همین تامین آب کافی یاری کند اما نخواهد توانست تا بی نهایت همراه باشد.به خصوص د رشرایط کشور ما که رشد جمعیت در آن زیاد است تنها صرفه جویی در مصرف آب نمی تواند کار ساز باشد بلکه باید نرخ رشد جمعیت را نیز کاهش داد و چه بسا ممکن است تنها راه مقابله با کم آبی کاهش جمعیت باشد.باید قبول کنیم که درمورد آب چه در کشور ما چه در سطح جهان دوران جدیدی شروع شده است.
موضوع فقط تخلیه منابع زیر زمینی و امثال آن نیست بلکه مشکلات اقتصادی,سیاسی,امنیتی و زیست محیطی در پیش است.لیکن زمان آن فرا رسیده که در دیدگاه ها و ارتباط خود با آب,زمین و محیط زندگی تغییر اساسی دهیم.بنا براین تدوین سیاستها و راه بردهای مربوط به آب از اهمیت بیشتری نسبت به گذشته بر خوردار می گردد و یکی از مسایل امنیت ملی و عنصری اساسی در ساختار و رفتار سیاست خارجی و عامل مهمی در استقرار جمعیت و فعالیت به شمار می رود.


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، ،
برچسب‌ها:

ادامه مطلب
تاريخ : دو شنبه 1 دی 1393برچسب:, | 16:43 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

مقدمه:
آب مایه حیات است و به گفته خداوند:(و من جعلنا من ماء کل شئ حی.)(و هر چیزی را از آب زنده کردیم)و این نعمت الهی غیر قابل جایگزین و از جمله انفال متعلق به همه ساکنین یک سرزمین بوده و دسترسی به آب به خصوص برای شرب و بهداشت حق همه انسانهاست.
روند رو به تزاید جمعیت و گسترش شهر نشینی نیاز مند تامین آّب شرب و بهداشت جامعه,امنیت غذایی,محیط زیست افراد,تامین آب کشاورزی وصنعت که به عنوان ارکان حیات انسانهاست, میباشد.لذا به دلیل محدود و ثابت بودن مقدار آب تجدید شونده,رقابت بین مصرف کنندگان آب شرب,کشاورزی و صنعتی از یک سو و رقابت در سطح حوضه های آبریز از سوی دیگر در آینده می تواند تشدید شود و یا چلشهای جدیدی را موجب شود.از طرفی آلودگی آب گسترش یافته و در دوره های خشکسالی و توزیع نا همگون نزولات آسمانی در سر زمین و آثار تخریبی آبهای جاری ناشی از سیلابها شرایطی را به وجود آورده است که اگر منابع آب مديریت نشود و کیفیت و کمیت آنها مورد توجه قرار نگیرد ممکن است تنشهای غیر قابل پیش بینی را برای کشورها به وجود آید.

راهکارهای پیشنهادی برای صرفه جویی آب
شایان ذکر است ارقام ارائه شده در خصوص میزان آب ذخیره شده بر اثر صرفه جویی در راهکارهای پیشنهادی، حاصل بررسی های چندین ساله در کشورهای پیشرفته در زمینه صرفه جویی آب می باشد.
1_ همیشه به یاد داشته باشید از آب حفاظت کنید، زیرا نگهداری از آب و صرفه جویی در مصرف آن کاری بسیار مهم و حیاتی می باشد.
2 _ سعی کنید هر روز در جهت صرفه جویی آب، یک کار مثبت انجام دهید. نگران نباشید از این که برخی روش ها در نظر شما کوچک و ناچیز به نظر می آید، زیرا هر قطره آب مهم می باشد. بنا براین به همه آشنایان، دوستان، همسایگان و همکاران محل کارتان یادآوری نمایید در صرفه جویی آب بکوشند.
3 _ کارها و اموری را که نگهداری و صرفه جویی هر چه بیشتر از آب را تمرین و تکرار می کنند، مورد تشویق قرار دهید.
4 _ در منطقه زندگی خود، از تمام روش های نگهداری آب و قواعد کمتر مصرف کردن آن به صورت مؤثر آگاه شده و آن روش ها را رعایت نموده و به دیگران نیز آموزش دهید.
5 _ به فرزنـدان خود آموزش دهید که لازم است از آب حفاظت نموده و در مصرف آن صرفه جویی کنند. حتی الامکان از خرید اسباب بازی هایی که به آب و یا جریان ثابت آب نیاز دارند خودداری نمایید.
6 _ همکاران خود را در محل های کار تشویق کنید، با روش های مؤثر، آب را بیشتر محافظت نمایند.
7 _ هر جا صحنه های هدر رفتن آب مانند لوله های شکسته آب، آب نماهای خراب، منابع آبی دارای نشت که به حال خود رها شده اند و ... می بینید به شرکت آب و فاضلاب آن منطقه و مسئولان مربوطه گزارش دهید تا رسیدگی های لازم انجام شود.
8 _ مراکز آموزشی را تشویق نمایید که به فراگیران خود، روش های نگهداری و صرفه جویی از آب را آموزش و آن آموزش ها را به صورت مثبت افزایش دهند.
9 _ وقتی در جایی غیر از منزل خود اقامت دارید مثل هتل ها، اماکن اداری، مؤسسات آموزشی و ... به صرف این که قبض آب را شخص دیگری پرداخت می کند، آب را اسراف نکنید و در صرفه جویی آن بکوشید.
10_ به دنبال تدوین برنامه هایی باشید که روش های نگهداری و صرفه جویی از آب را به زائران و مسافران شهر شما نشان می دهد.


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، ،
برچسب‌ها:

ادامه مطلب
تاريخ : دو شنبه 1 دی 1393برچسب:, | 16:13 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |
.: Weblog Themes By VatanSkin :.