خشكی و خشكسالی با وجود شباهت های زیادی مترادف نیست . خشكی از ویژگی های بارز اقلیمی نواحی خشك و نیمه خشك دلالت برشرایطی دارد كه میانگین بارش یا آب قابل دسترس ،كم باشد درحالی كه خشكسالی در هر منطقه ای و با هرنوع آب وهوایی می تواند روی دهد .
خشكسالی ویژگی بازگشت و طبیعی اقلیم است و به تقریب در تمامی رژیم های اقلیمی رخ می دهد این پدیده ،علاوه بر مناطق با بارندگی كم ، در مناطق مرطوب نیز اتفاق می افتد بنابراین خشكسالی بر خلاف خشكی كه یك خصومت دایمی است و به مناطق با بارش كم محدود می شود یك ناهنجاری موقت است .
خشكسالی به دوره یی از زمان اطلاق می شود كه عرضه ی رطوبت در آن زمان در سطح مشخص كم تر از حد انتظار شرایط معمول آب وهوایی باشد و به طور كلی خشكسالی را از نظر جوی ، هیدولوژی و كشاورزی مورد بحث قرار می دهند وبعضی نیز اصطلاح خشكی از نظر جامعه شناسی را معرفی كرده اند كه در آن آب در مقابل استحصال كم تر ازحد مورد انتظار برای فعالیت های اقتصادی و اجتماعی می باشد . بطور كلی خشكسالی از دو جزء تشكیل شده است :
جزء آب وهوایی كه منجر به كاهش بارش و آب قابل استحصال می شود و جزء تقاضا برای مصرف آب به طور معمول دربرخورد با پدیده ی خشكسالی ، عمده فعالیت در جزء دوم ، یعنی كاهش تقاضا برای مصرف متمركز می شود .ك با این حال اگر چه برنامه ریزی ها برای مواجه شدن با پدیده ی خشكسالی می تواند تا حد زیادی موثر باشد اما قبل از هر گونه برنامه ریزی باید مشكل های اساسی كه مانع اجرای فعالیت مورد نظر می شود را شناسایی كرد .
بدون شك ، خشكسالی به عنوان یك پدیده ی آب وهوایی ممكن است هراز چند گاهی رخ دهد . اما آیا در طول دوره های خشكسالی گذشته به دنبال برنامه ریزی مدونی بوده ایم
سال گذشته به جهت ریزش ناكافی باران در ده ها شهر ایران ، همدان نیز دچار مشكلات زیادی گردید كه هموطنان ما با جیره بندی آب روبه رو شدند و سد اكباتان دیگر جوابگوی آب مورد نیار مردم نبود . زیرا در شهر پر جمعیتی مثل همدان داشتن تنها یك سد مسلماً نمی تواند پاسخگوی نیاز آب مردم باشد و به دلیل كمبود بارندگی ،میزان تولید نیروگاه های برق آبی كه حدود 10 درصد از برق تولیدی كشور را تامین می كنند به نصف كاهش یافته است .


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، ،
برچسب‌ها:

ادامه مطلب
تاريخ : چهار شنبه 10 دی 1393برچسب:, | 9:49 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

 

بدون شك نامگذاری قرن حاضر با عنوان «درآب» از سوی كارشناسان اقتصادی و بسیاری به نعنی توجه كردن به این مایع حیاتی پبیش از پیش است . آب از گذشته های بسیار دور همچنان دارای اهمیت بسزایی بوده است .
یكی از مهم ترین مواردی كه بسیار ی از سیاست ها به آن توجه دارند بحث آب و به موازات آن «بحران آب » و تبعاتی است كه می تواند دراثر نبودش برای مردم جامعه و حتی یك حوزه زیست محیطی دشواری های زیادی ایجاد كند .
باید دقت داشت كه نیاز به آب مقوله ای نیت كه دارای محدودیت زمانی و مكانی باشد و بتوان با مایعی دیگر درصددجایگزین كردن ، كمبود و خلاء آن برآمد . ضمن آنكه براساس آمر موجود جمعیت جهان ، جمعیت كشور و كلان شهرهای ما همچنان درحال روند صعودی و افزایش است . از طرفی منابع آب در كشورهایی چون ایران ، محدود وبارندگی ها تقریباً یك سوم تا یك چهارم متوسط بارندگی دیگر نقاط جهان است . از سوی دیگر متاسفانه آلوده شدن آب ها ،چه سطحی و چه زیر زمینی درحال افزایش است .
در دهه های اخیر و به ویژه در سال پایانی قرن بیستم آب به عنوان موضوعی مهم كانون مباحثات و مذاكرات بین المللی قرار گرفته است .در سال های پیش مشكلات ، مسایل و كمبودهای آب در مقیاس محلی مطرح بود ، اما در شرایط فعلی و ازآن مهمتر در آینده این مشكلات در مقیاس های ملی ، منطقه ای و حتی جهان بروز خواهد كرد .
در گذشته آب بود ، اما برای رسیدن به آن محدودیت تكنولوژی وجود داشت . اكنون ، اصولاٌ آب اضافی برای توسعه وجود ندارد ومقدار آب تجدید شونده كه هم اكنون كره زمین دریافت می ند معادل همان آبی است كه هزارن سال پیش دریافت كرده و ثابت است.
باید توجه داشت مقدار سرانه مصرف آب به شدت درحال افزایش است . دلیل این امر به افزایش سطح رفاه و به تبع آن تنوع نیازهای آبی مربوط می شود .
شیوه های مقابه با بحران كم آبی :
برای مباره با كم آبی و مشكلات ناشی ازآن از روش های زیر پیشنهاد می شود :
الف- اولویت های مصرف
همزمان با كمبود بارندگی ، شرایط اقلیمی و آب وهوایی كشور دچار تغییر و جابجایی شده است . مثلاً گرمای بعضی شهرهای سردسیر در اولین روزهای سال جدید به 28 تا30 درجه رسید . گرمایی كه معمولاً شهرها در تابستان شاهد آن بودند مثلا همدان همیشه شاهد برف های حجیم در كوه های خود بوده است درحالی كه در دوسال اخیر در كوه های شهر همدان برف چندانی نیامده است .
ب) جیره بندی :
در پی كاهش بارندگی ، مسئولان وزارت نیرو از احتمال جیره بندی آب در برخی از استان های كشور در تابستان خبر دادند . به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران استان هایی چون : اراك ،یزد ، كرمان ،همدان و سیستان و بلوچستان درسال گذشته دچار كمبود آب وجیره بندی شدند .برای افزایش بارش باران و رفع بحران در سال گذشته بسیاری از استان ها نماز استسقا (باران) به جا آورند .
اصلاح ساختارمصرف:
براساس آمارهای موجود در وزارت نیرو و میانگین سی ساله ، بارندگی سالانه ایران 250 میلی متر بوده است كه همین آمار نشان دهنده این است كه بارش سالانه كشورمان نسبت به جهان خصوصاٌ كشورهای اروپایی كه بیشتر از700تا800 میلی متر درسال است بسار كمتر ازحد متوسط بارندگی است . در عین حال باروند صنعتی شدن كشورها ، به طور طبیعی پساب های صنعتی (شیمیایی ) هم افزایش چمشگیری می یابد فاضلاب ها به چاه های و سفره های زیر زمینی نشت می كنند كه پیامد آن افزایش اپیدمی بیماری ها است .
موارد زیر نیز درحل بحران آب كارگشا می باشد :
1- تدوین آیین نامه اجرایی چگونگی آب
2- حفاظت و بازیافت در برنامه های بخش های مصرف
3- آگاه سازی عمومی و مشاركت مردم دربرنامه ریزی و مدیریت آب
4-توجه به عرضه و تقاضا در كل چرخه آب
5- توجه دقیق به مدیریت جامع آب
6- برآورد ارزش اقتصادی آب درهریك از حوزه های آبری
7- توجه به برنامه های اجرایی مدیریت خشكسالی
8- استفاده از روش های نوین آبیاری و كم آبیاری (آبیاری قطره ای(
9-ارتقاء سطح فرهنگ مردم و جامعه دراستفاده ازآب
10-به كارگیری تجربه های كشورهای موفق در زمینه ی كشاورزی
11-ساخت سدهای جدید و اصلاح و احداث شبكه
12- بررسی شكستگی های شبكه ها برای جلوگیری از اتلاف آب
13- طرح هایی نظیر حفر چاه ،انتقال آب از مناطق دیگر و آبرسانی به وسیله تانكر
14- كنترل ذخیره پشت سدها
15- پمپاژ ها و حفر چاه های موقت ، استفاده از تانكرهای آبرسانی
16-تغییر الگوی كشت توسط كشاورزان
17- مبارزه با علف های هرز ، آبیباری درساعات خشك در روز (عصرها) ، استفاده از كودهای مقاوم درخاك های خشك ، تنك كردن میوه ها، بالا بردن مقاومت درختان ، شخم سطحی و ایزوله كردن چوب ها و حرس سبز ،
18- به كارگیری اندیشه علمی راهی جهت پیشگیری ازكم آبی
پس مسئولین و دست اندركاران بحران آب نباید نگرشی مقطعی و آنی داشته باشند بلكه بایر بر مبنای مقابله اضطراری و تدوین یك برنامه بلند مدت منظم و مداوم جهت آمادگی و پیشگیری از گسترش این بحران جلوگیری كند و در این راه نه تنها مسئولین بلكه همه دستگاههای اجرایی و مردم از مجریان اجرای راهبردهای مدیرت كم آبی و كاهش اثرات خشكسالی می باشند .
در مواجهه با بحران آب باید تهدیدها به فرصت تبدیل كنیم و این مساله را امری انقلبی و ارزشی بدانیم كه نه تنها یك ارگان بلكه تمام مردم ایران موظف به حل این مشكل هستند یرا در این موفقیت با یك معادله ی دو مجهولی مواجهیم
یك مجهول آن كمبود آب است كه در مقابل آن باید راه حل علمی اندیشید و دوم این است كه از این تهدید بالقوه چگونه یك فرصت بسازیم .هنر ما عبور آرام و منطقی از چالش كم آبی است یعنی باتدبیر ، سخت كوشی و مدیریت درست با كم ترین خسارت باید ازآن عبور كرد و مشكل ها را شناخت پس مردم را آگاه نمود و فرهنگ صرفه جوی را جا انداخت .
روابط عمومی ها نیز درحل بحران آب نقش به سزایی دارند زیرا درست صحبت كردن با مردن هنری برای روایط عمومیب ها محسوب می شود . آنان باید با تعامل و همكاری خود با صدا و سیما و رسانه های جمعی به صورت منسجم و مطابق با رویكرد های وزارت نیرو درجهت اطلاع رسانی به موقع و صحیح اقدامات لازم رابه عمل آورند . این ارتباط فنی ، زیبا ، با نشاط و استادانه باشد تمام توان خود را درحل این امر مهم به كار گیرند .
همه ی مردم به ایت مساله آگاه شوند كه باید صرفه جوی در مصرف آب را از خودمان شروع كنیم و مشكل جامعه را مشكل خود و خانواده ی خود بدانیم و فرزندان خود را نیز از همان دوران كودكی با استفاده صحیح از طلای آب آشنا سازیم .چرا كه آب تنها نعمتی است كه جایگزین ندارد ونبود آن حیات را از انسان ها و تمام موجودات جهان سلب
می كند.
پیشنهادات:
1-حمایت از تحقیقات انجام شده در زمینه خشكسالی
2-احداث سدهای زیر زمینی
3-جدا كردن آب شرب از سایر مصارف شهری بی(كاری كه در تمام كشورهای پیشرفته انجام شده است )
4-جلوگیری از تخریب و گسترش پوش گیاهی
5- ارتقاء سطح فرهنگ صرفه جویی در مصرف آب خصوصاً دربین زنان خانه دار
6- آشنا كردن مردم با وسایل مربوط به خشكسالی و تشویق آنان به صرفه جوی ( به كمك رسانه ها (
7- نظارت مستمر بر منابع و مصارف
8- كنترل رشد جمعیت
9-استفاده از شبكه های مصرف آبیاری یا بهینه كردن روش سنتی آبیاری
10- بهساری شبكه های آب شهری
نتیجه گیری :
ایران به عنوان یكی از كشورهای واقع در كمربند خشك كره زمین با مشكل كم آبی مواجه می باشد رشد فزاینده جمعیت و نیاز به محصولات كشاورزی و دامی و محدودیت منابع آب و خاك به عنوان بستر اصلی تولیدات كشاورزی مساله كم آبی رابه گونه یی بسیار جدی فرا روی كشور قرارداده است . در واقع خشكسالی نیز به عنوان یك پدیده ط طبیعی همچون سایر پدیده های طبیعی به مدد دانش ، آگاهی ،برنامه ریزی و مدیریت صحیح قابل پیش لبنی و كنترل می باشد و خسارت های ناشی ازآن را می توان به حداقل رساند.
بحران آب و محدودیت منابع آب درحال حاضر برای بساری از كشورها و درآینده یی نزدیك برای كلیه كشورهای جهان به صورت یك معضل جدی می بایست مورد توجه قرار گیرد چرا كه این محدودیت رشد و تعالی كشورها را می تواند تحت الشعاع قرار دهد .ازاین رو می بایست به دنبال مدیریت آب برای دوره های خشكسالی
بود ، نه مدیریت آب در دوره های خشكسالی ؟
متاسفانه تاكنون در خشكسالی های گذشته به صورت مقطعی عمل كرده ایم .پرداخت خسارت به كشاورزان ،استفاده از راهكارهای كوتاه مدت آبرسانی و تلاش های دیگری ازاین دست به هیچ وه كافی نبوده و جای برخورد جامع و همه جانبه همچنان خالی است .
شدت و حجم خسارت ها و روند فزاینده ی آنها به گونه یی است كه ایجاب می كند تدابیر موثرتر و اساسی تری به خصوص جهت پیشگیری این وقایع به عمل آورد . آمار و ارقامی كه هر ساله از طرف وزارت كشور اعلام می شود خسارت های وارده به مزارع در باغ ها و تاسیسات شهری و روستایی ،خسارت های ناشی ازعدم پوش گیاهی ، جنگلی و مراتع ،مسایل و مشكل های مربوط به فرسایش خاك و هدر رفتن این سرمایه ی ، انهدام رویش گاه های طبیعی و منابع زیست محیطی كه امید زیادی به احیای دوباره آن ها می باشیم ،سهم بالاتری از آمار رابه خود اختصاص می دهد ولی همیشه درحاشیه قرار گرفته اند.پس بایید قدر این نعمت بزرگ الهی را بدانیم و درحفظ آن بكوشیم .


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : چهار شنبه 10 دی 1393برچسب:, | 9:45 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

 

مقدمه :
خشكسالی به عنوان بی سروصدا ترین بلایای طبیعی در مقابل سیلاب به عنوان یكی از پر صدا ترین بلایای قرار گرفته است . این درحالی است كه خطر و خسارت های ناشی از خشكسالی به مراتب بیشتر از سایر بلایای طبیعی مانند : سیل ، طوفان ، آتش فشان و حتی زلزله است . ولی به دلیلی كه مشاهده ی تاثیر تخربی خشكسالی نیاز به زمان به نسبت طولانی دارد ، مطالعه و تحقیق و نحوه ی برخورد با آن كمتر مورد توجه قرار گرفته است .
درحالی كه وقوع یك دوره خشكسالی شدید علاوه بر خسارت های آشكار به طور معمول به محصولات كشاورزی ، فضای سبز و دامپروری وارد می آید و گاهی باعث قحطی
می شود ، خسارت های ناپیدای دیگری را نیز باعث می شود كه در مواردی جبران ناپذیر از حوزه های پیدا و آشكار آن است .
برای درامان ماندن از زلزله ، آتش فشان و سیلاب كافی است برای مدت كوتاهی از مركز وقوع این بلاها فاصله گرفت ، ولی در صورت وقوع خشكسالی ، كل یك جامعه در یك دوره زمانی طولانی خسارت خواهد دید و گریز ازآن بدون برنامه ریزی میسر نخواهد بود .
خشكسالی حالتی طبیعی و مستمر از اقلیم است ، در حالی كه بسیاری به اشتباه آن را واقعه ایی تصادفی می پندارند این پدیده به تقریب در تمامی مناطق اقلیمی رخ می دهد ، ولی مشخصه ی آن از یك منطقه به منطقه ای دیگر به طور كامل تفاوت دارد.
خشكسالی یك اختلال موقتی است و با خشكی تفاوت دارد چرا كه خشكی ها صراٌ محدود به مناطقی با اندك بارندگی است و حالتی دایمی از اقلیم است .
خشكسالی جز بلایای طبیعی نامحسوس است .گرچه تعاریف متعددی برای این پدیده ارائه شده لیكن در كل حاصل كمبود بارش در طی یك دوره ی ممتد زمانی به طور معمول یك فصل یا بیشتر می باشد این كمبود منجر به نقصان آب برای برخی فعالیت ها ، گروه ها و یا یك بخش زیست محیطی می شود . همچنین دمای بالا ، باد شدید و رطوبت نسبی پاین تر در بسیاری از نقاط جهان با این پدیده همراه شده و به طرز قابل ملاحظه ایی برشدت آن می توانند بیفزایند .
خشكسالی های اخیر درهرگروه كشورهای توسعه یافته و درحال توسعه ، نتایج اقتصادی ، تاثیرات زیست محیطی و دشواری های شخصی به بار آورده كه جملگی باعث شده اند كه آسیب پذیری تمامی جوامع به این پدیده ی زیانبخش طبیعی مد نظر قرار گیرد .
پیش گفتار
آبیكی از اركان اصلی حیات بشری است بطوری كه حیات بدون آن برای موجوات زنده به هیچ وج قابل تصور نیست . اگر چه كل میزان آب جهان ثابت است اما توزیع نامناسب آب در سطح جهان و ازهمه مهمتر فقدان آب سالم در بسیاری از نقاط جهان نگرانی های زیادی را پیش روی بشرقرار داده است .


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : چهار شنبه 10 دی 1393برچسب:, | 9:42 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

 

آب مايه حيات و عامل و محرك اصلي فعاليتهاي كشاورزي به شمار مي رود و 70 درصد آب مصرفي جهان به آبياري اختصاص مي يابد بسياري از كشورها بخصوص كشورهايي كه در مناطق خشك و نيمه خشك قرار دارند براي توليد محصولات كشاورزي به آب نياز دارند و بيش از 90 درصد توليدات زراعي و باغي كشور ما نيز حاصل كشت آبي است و در واقع آب محور توسعه كشاورزي است منابع آب تجديدشونده كشور 130 ميليارد مترمكعب است و از 5/89 ميليارد مترمكعب آب استحصال شده در كشور 83 ميليارد آن در بخش كشاورزي مصرف مي گردد (5/93 درصد) و علي رغم محدوديت شديد منابع آب بهره وري و كارآيي استفاده ازاين منابع بسيار پايين است بخش كشاورزي درآينده بايد ضمن مصرف آب كمتر توليد بيشتري را عرضه نمايد.
جمعيت ايران در سال 1300 كمتر از 10 ميليون نفر بوده كه امروز به حدود 75 ميليون نفر افزايش يافته(92) و هفدهمين كشور پرجمعيت دنياست و پيش بيني مي گردد در سال 2050 جزو ده كشور پرجمعيت جهان به شمارايد.
ميزان سرانه آب تجديدپذير در سال 1300  حدود 13000 مترمكعب بوده كه درحال حاضر ميزان سرانه آب در كشور به حدود 1900 مترمكعب تقليل يافته و درآينده به مراتب وضع بدتر خواهد شد.
براساس شاخصهاي موجود بين المللي براي سنجش ميزان بحران آب در كشورهاي مختلف (شاخص
فالكن مارك،شاخص سازمان ملل و شاخص مؤسسه بين المللي مديريت آب)معتبرترين شاخصها مي باشند.
1-براساس شاخص فالكن مارك: كه بحران آب را براساس مقدار سرانه منابع آب تجديذپذير در كشور تعريف كرده است و ميزان سرآنه آب 1700 مترمكعب در سال را به عنوان شاخص كمبود معرفي كرده است.باتوجه كه درحال حاضرسرانه آب تجديدپذير ايران حدود 1900 مترمكعب مي باشد ايران در آستانه تنش آبي قراردارد.
2-شاخص سازمان ملل:بنياد كميسيون توسعه پايدار سازمان ملل ميزان درصد برداشت از منابع آب تجديذپذير در هركشور را به عنوان شاخص اندازه گيري بحران آب معرفي كرده است براساس شاخص مذكور هرگاه ميزان برداشت آب يك كشور بيشتر از 40 درصد كل منابع آب تجديدپذير آن باشد اين كشور با بحران شديد آب مواجه مي باشد و اگر اين مقدار درحد فاصل 20-40 درصد باشد بحران در وضعيت متوسط و چنانچه اين شاخص بين 10-20 درصد باشد بحران درحد متعادل و كمتر از 10 درصد بدون بحران تلقي ميگردد  باتوجه به اينكه در ايران هم اكنون 69 درصد كل آب تجديدپذير كشور مورداستفاده قرارمي گيرد ايران در وضعيت بحران شديد آبي قراردارد.
3-شاخص موسسه بين المللي مديريت آب:مؤسسه مذكور دو عامل درصد برداشت كنوني نسبت به كل منابع آب سالانه  و درصد ميزان برداشت آب در آينده نسبت به برداشت آب درحال حاضر را همزمان مورد استفاده قرارمي دهد كه براساس اين شاخص ايران در وضعيت بحران شديد آبي قرار دارد ايران تا سال 2025 بايد بتواند 112 درصد به منابع آب قابل استحصال خود بيفزايد كه اين مقدار باتوجه به منابع و امكانات موجود غيرممكن به نظر مي رسد.

استان خراسان رضوي با داشتن 3/8 ميليارد مترمكعب منابع آب تجديدشونده و با جمعيت بيش از 5/5 ميليون نفر ميزان سرانه آب تجديدشونده آن حدود 1500 مترمكعب مي باشد كه 21 درصد كمتر از سرانه آب كشور مي باشد بنابرايـن وضعيت در استان خراسان رضوي به مراتب بحراني تر از ساير نقاط مي باشد.


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : چهار شنبه 10 دی 1393برچسب:, | 9:39 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |
از آب حفاظت کنيم، چون زندگي ما به آن وابسته است و هيچگاه به دليل اينکه فرد ديگری مسوول پرداخت آب بها است، آب را هدر ندهيد.

این روزها که کمبود آب و بحث تنش آبی در هر استان وشهری مطرح می شود موثرترین راه مدیریت مصرف و صرفه جویی اعلام می شود.

در بندهای پایین به چهل کلید طلایی صرفه جویی مصرف آب اشاره کردیم:

1- از کليه قوانين و محدوديتهاي حفاظت آب که ممکن است در محل زندگي شما اعمال شود، آگاه شويد و از آن تبعيت کنيد.

2- از آب حفاظت کنيد، چون زندگي ما به آن وابسته است. هيچگاه به دليل اينکه فرد ديگري مسوول پرداخت آب بها است، آب را هدر ندهيد.

3- موقع مسواک زدن شير آب تصفيه شده را باز نگذاريد.

4- هنگام استحمام در فاصله بين شستن بدن و سرشويي، لزومي ندارد که شيرآب به طور پيوسته باز باشد.

5- براي آب دادن به درختان، درختچه ها، بوته ها و گلها، از روش آبياري قطره اي استفاده کنيد.

6- براي دوش گرفتن در حمام، زمان بگيريد و آن را به کمتر از 5 دقيقه برسانيد، با اين روش ماهيانه حدود 4000 ليتر آب صرفه جويي خواهد شد.

7- بهتر است براي شستن سبزي ها ابتدا آنها را در ظرفي بخيسانيد و سپس آب بکشيد.

8-  ازجريان آب به منظور آب شدن يخ گوشت يا ديگر مواد غذايي منجمد استفاده نکنيد.

9- فرزندان خود را در مورد نياز به حفاظت از آب آگاه کنيد. از خريد اسباب بازي ها و سرگرمي هايي که به يک جريان ثابت آب نيازدارند، خودداري نماييد.

10- هنگام استفاده از دستشويي شير آب را به طور مداوم باز نگذاريد چون جريان دايم آب موجب هدر روي آن مي شود.

11-  اگر دوش حمام شما در طي کمتر از 20 ثانيه يک ظرف چهار ليتري را بتواند پر از آب کند در آنصورت حتماً آنرا با يک سر دوش کاهنده مصرف تعويض کنيد.

12- براي نظافت حياط به جاي مصرف آب بهتر است از جاروب استفاده شود.

13- درباغچه خانه، درختان، بوته ها و چمن هاي بومي و مقاوم به خشکي که به آب کمتري نيازدارند و تحمل ماههاي گرم تابستان را دارند، بکاريد.

14- تمام شيلنگ ها، اتصالات و شيرها را به طور مرتب کنترل کنيد تا از نشتي آب جلوگيري شود.

15- ضروري است براي اطمينان از سلامت لوله ها و شيرهاي آب؛ آنها مرتباً کنترل شوند.

16- درمواقع جايگزيني يا افزودن گل و گياه در باغچه خانه، گياهي را انتخاب کنيد که آب کمتري مصرف کند. به اين طريق سالانه 2200 ليتر آب براي هر گياه قابل صرفه جويي خواهد بود.

17- ازنصب سيستم هاي آب تزييني (مثل فواره ها) اجتناب کنيد. مگر اينکه آب در سيستم بازيافت شود.
همچنين سيستم را درجايي نصب کنيد که تلفات کمي در اثر تبخير و باد داشته باشيم.

18- لوله هاي آب منزل خود را عايق بندي کنيد. عايق کاري لوله هاي اب گرم، روشي است که هدررفتن آب را قبل از خروج آب گرم کاهش مي دهد.

19- لوله هاي آب گرم را عايق بندي کنيد تا براي رسيدن آب گرم به شيرآب، لازم نباشد آنرا بي جهت بازبگذاريد.

20- هرگز آبي را که مي توان به مصارفي نظير آبياري و يا شستشو رسانيد، فاضلاب حساب نکنيد.

21- ماشين هاي لباس شويي معمولاً مقدار زيادي آب مصرف مي کنند. بنابراين اگر از تعداد دفعات کاربرد ماشين لباس شويي بکاهيد، عملاً در مصرف اب صرفه جويي  کرده ايد.

22- يک بطري پر از آب يا يک کيسه نايلوني پراز شن و کاملاً در بسته را در مخزن توالت فرنگي و يا فلاش تانک قرار دهيد تا مصرف آب را در هربارکشيدن سيفون کاهش دهيد.

23- آب خنک مورد مصرف خود را همواره دريخچال نگهداريد تا مجبور نباشيد شير آب را براي مدتي بازبگذاريد تا آب خنک شود.

24-  براي نوشيدن آب به جاي آنکه شير آب را مدت زيادي باز بگذاريد، بهتراست ابتدا چند قطعه يخ در ليوان قرار دهيد و سپس شير آب را بازکنيد.

25- به کودکان آموزش دهيم تا با بستن بموقع شير، از هدر رفتن آب جلوگيري نمايند.

26- مي توان از آبي که براي شستن سبزي ها و دست و صورت استفاده مي شود، به وسيله لوله کشي و هدايت آن به سمت فلاش تانک، هدايت در توالت استفاده نمود.

27- فلاش تانک هايي که نشتي دارند، آب را به داخل کاسه توالت هدر مي دهند.

28- به جاي شستن اتومبيل با شيلنگ آب، از يک سطل آب هم مي توان استفاده کرد.

29- درحالي که کمبود آب در شهر احساس مي شود، لزومي به شستشوي پياده روي مقابل مغازه و منزل نيست.

30- هنگام احداث ساختمان از کارگران ساختماني بخواهيد از آب تصفيه شده استفاده نکنند.

31- زماني که سرگرم آب دادن باغچه و گلهاي منزل هستيد با شنيدن صداي زنگ تلفن يا زنگ در بهتر است ابتدا شير آب را ببنديد و بعد به آنها پاسخ دهيد.

32- تا حد امکان از آب شرب براي فضاي سبز استفاده نشود. باغچه را در شب يا صبح زود آبياري کنيد تا از تبخيرآب جلوگيري شود.

33- نصب کولر در سايه و با استفاده از پوشش مناسب و جلوگيري از نشت آب کولرهاي آبي، باعث صرفه جويي زيادي در مصرف آب مي شود.

34- زماني که به مسافرت مي رويد، ضروري است شير فلکه بعد از کنتور آب را ببنديد. تا از وقوع هرگونه حادثه پيشگيري شود.

35- در مراکز آموزشي و مدارس به اطفال و دانش آموزان محدوديت منابع آب و روش هاي صرفه جويي آن را آموزش دهيم.

36- کارکرد کنتور در زماني که همه شيرهاي آب بسته است، دليل تلف آب از لوله هاي داخل ساختمان مي باشد که در نتيجه آن، مقدار زيادي آب به هدر رفته و هزينه گزاف آن را شما خواهيد پرداخت.

37- درمحل کار، کارکنان را به صرفه جويي در مصرف آب تشويق نماييد. همچنين پيشنهاد کنيد گرايش به حفاظت از آب در فعاليت هاي عملي و دوره هاي آموزشي آنها گنجانده شود.

38- گروه هاي فرهنگي، غير دولتي را به ايجاد و ارتقاي فرهنگ حفاظت از آب در ميان کودکان و بزرگسالان تشويق کنيد.

39- هرگونه اتلاف قابل توجه آب، شکستگي لوله ها و هدر رفتن آب در هر نقطه را به مرکز ارتباطات مردمي (تلفن 122) اطلاع دهيد.

40- تعويض واشر شير آب براي جلوگيري از چکه کردن آب کار دشواري نيست.


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : پنج شنبه 4 دی 1393برچسب:, | 20:1 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

آب علاوه بر مصارف خانگی در کشاورزی و صنعت نیز مورد استفاده قرار می گیرد بنابراین چون اهمیت آب بسیار زیاد است صرفه جویی در مصرف آن نیز اهمیت دارد. روش ها و راه کارهای مختلفی برای صرفه جویی در مصرف آب وجود دارد که با استفاده از آن ها می توانیم از هدر رفتن بخش زیادی از آب جلوگیری کنیم و این منبع طبیعی را حفظ کنیم.

در زندگی روزمره برای پختن غذا، شست و شو و... از آب استفاده می کنیم همچنین برای آبیاری گیاهان و در کشاورزی نیز استفاده از آب اهمیت بسیار زیادی دارد بنابراین چون از آب استفاده ی زیادی می کنیم صرفه جویی در آن اهمیت زیادی دارد.

با صرفه جویی کردن در مصرف آب هم به حفظ و نگه داری آن کمک می کنیم و هم اینکه این منبع را برای نسل های آینده حفظ می کنیم. علاوه بر این صرفه جویی در مصرف آب به نوعی صرفه جویی در مصرف انرژی است بنابراین هر چقدر که در مصرف آب صرفه جویی کنیم به نوعی در مصرف انرژی صرفه جویی کرده ایم زیرا صرفه جویی در مصرف انرژی هم اهمیت دارد. با استفاده از راه کارهای مختلف می توان در مصرف آب صرفه جویی نمود. آب مایه ی حیات است بنابراین برای اینکه از این منبع طبیعی به خوبی استفاده کنیم باید در مصرف آن صرفه جویی داشته باشیم.

در زندگی روزمره می توانیم با استفاده از راه کارهای خوب در مصرف آب صرفه جویی کنیم. مثلا اینکه شیر آب را هنگام مسواک زدن باز نگذاریم و از یک لیوان آب برای مسواک زدن استفاده کنیم. سعی کنیم تا میزان مصرف آب را برای شست و شوی ظروف و یا استحمام کاهش دهیم. خوب است که اگر شیرهای آب نیاز به تعمیر و یا تعویض دارند آن ها را چک کنیم تا از هدر رفتن بخش زیادی از آب جلوگیری شود.


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : پنج شنبه 4 دی 1393برچسب:, | 10:26 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

ما  آب را از پدرانمان به ارث نبرده ایم بلکه از

 

فرزندانمان به

 

 امانت گرفته ایم...


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، آب ناجی زندگی ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : سه شنبه 2 دی 1393برچسب:, | 19:42 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، آب ناجی زندگی ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : سه شنبه 2 دی 1393برچسب:, | 19:36 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

درسطح منطقه ای درخاورمیانه آب به عاملی برای جبهه گیری بین تعدادی ازکشورها علیه یکدیگر مبدل شده است.بر خلاف نفت و کالاهای دیگر آب را نمی توان در حجم زیاد از جایی به جای دیگر انتقال داد و لذا مصرف آن فقط به منابع محلی محدود است در این صورت باید بپذیریم که اکثر مناطق کشور با کم آبی مواجه می باشد.به طوری که کمبود آب در بعضی مناطق کشورامنیت و سلامت اقتصادی را به مخاطره خواهدافکند.به خصوص این که تغییرات اقلیم و اثر گازهای گلخانه ای الگوی بارندگی را تغییر داده و در آینده نیز مسئله حادتر از وضعیت کنونی خواهد شد.
زیرا سابقه بارندگی ها در چند سال گذشته اگر ناشی از تغییر اقلیم باشد نشان می دهد که شرایط نا مطلوب است,لذا برای جلوگیری از این بحران قدم اول ایجاد فرهنگ صحیح و منطقی مصرف آب و ارتقای آن از طریق تدوین مصرف بهینه آب برنامه ریزی و اجرای طرحهای مدیریت مصرف آب در کشاورزی و اصلاح تعرفه ها برای مشترکین پر مصرف و اعمال طرحهای تشویقی نظیر سوبسیتهای صحیح در جهت توسعه طرحهای آبیاری مدرن است.

1-تدوین صحیح مصرف بهینه آب
نگاهی حکومتی و فرا گیر به جمعیت یک کشور اگر فعالیت در زمینه منابع و با دیدگاه مملکتی و ملی و تامین منافع کل کشور انجام شود می تواند برنامه ریزی صحیح بهره برداری از منابع خدا دادی را تکلیف و ترسیم کند. آب مانند نفت از منابع ملی است و به نقطه خاصی تعلق ندارد و باید در قالب برنامه ریزی های حکومتی و ملی تخصیص یابد.این بدان معناست که پس از تامین نیازهای شرب و بهداشتی که بدون توجه به مسایل اقتصادی آن اجتناب نا پذیر است آب را باید با مصرف هزینه حداقل به نقاط مستعدی که بیشترین و بهترین استعداد را برای تولید ملی نسبت به سایر نقاط در اختیار دارند منتقل نموده و در آمدهای آن را از طریق خزانه دولت صرف هزینه های ملی و آبادانی کشور نمود.
در واقع این برنامه و تخصیص در قالب یک بهینه سازی انجام می پذیرد.برای مثال هدف ملی در راستای خود کفایی و بی نیازی از واردات گندم و سایر تولیدات کشاورزی است.برای تولید یک تن گندم و در جایی که منابع آب و خاک فراهم و مناسب باشد مسلما هزینه کمتری صرف خواهد شد تا انتقال آن به نقطه ای دور دست و کشت زمینهای نا مرغوب تر.بنا بر این تامین گندم مورد نیاز مردم که امری حکومتی است باید در قالب برنامه ریزی های حکومتی قرار گیرد و توزیع آب منابع مختلف نیز بر همین اساس صورت گیرد.
شکی نیست که توسعه و اجرای طرحهای آبی از نظر بالابردن استاندارد و سطح زندگی مردم الزامی است و اگر بخواهیم به مردم کمک شود می بایست توسعه برنامه های آبی صورت گیرد؛اما این کار بدون تخلیه ابهای زیر زمینی,خشک شدن رود خانه ها و یا از بین رفتن جنگلها به آسانی حاصل نخواهد شد.از منابع آبی نمی توان استفاده بهینه کرد مگر آنکه سه اصل عمده یعنی کارآیی مصرف آب ,عدالت در توزیع آب و حفظ تعادل بوم شناختی و زیست محیطی رعایت شده باشد.
شواهد بسیاری نشان میدهد که توزیع آب در کشور ما عادلانه نیست و این روند نمی تواند برای همیشه دوام داشته باشد.باید بپذیریم که در کویر زندگی می کنیم و لذا می بایست آب را جور دیگر دید و قبل از آن که هر روز با بحران جدیدی از آب رو به رو شویم لازم است مصرف آب را از درون دگرگون
کرد.اگر آب را با کار آیی بالا مصرف کنیم بدون قطع نیاز شهری می توان نیاز دیگر شهروندان را بر آورده ساخت.با استفاده از روشهای کار آمد می توان از مصرف آب در بخش کشاورزی 10 تا 15 در صد,در صنایع 40 تا 90 درصد و در شهر ها تا 30 در صد کاست.یا حد اقل طوری برنامه ریزی کرد که با مصرف همین مقدار آب محصول بیشتری برداشت و یا افراد بیشتری را سیراب کرد.
فناوری جدید و به کار بستن روشهای جدید می تواند ما را در هدف همین تامین آب کافی یاری کند اما نخواهد توانست تا بی نهایت همراه باشد.به خصوص د رشرایط کشور ما که رشد جمعیت در آن زیاد است تنها صرفه جویی در مصرف آب نمی تواند کار ساز باشد بلکه باید نرخ رشد جمعیت را نیز کاهش داد و چه بسا ممکن است تنها راه مقابله با کم آبی کاهش جمعیت باشد.باید قبول کنیم که درمورد آب چه در کشور ما چه در سطح جهان دوران جدیدی شروع شده است.
موضوع فقط تخلیه منابع زیر زمینی و امثال آن نیست بلکه مشکلات اقتصادی,سیاسی,امنیتی و زیست محیطی در پیش است.لیکن زمان آن فرا رسیده که در دیدگاه ها و ارتباط خود با آب,زمین و محیط زندگی تغییر اساسی دهیم.بنا براین تدوین سیاستها و راه بردهای مربوط به آب از اهمیت بیشتری نسبت به گذشته بر خوردار می گردد و یکی از مسایل امنیت ملی و عنصری اساسی در ساختار و رفتار سیاست خارجی و عامل مهمی در استقرار جمعیت و فعالیت به شمار می رود.


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، ،
برچسب‌ها:

ادامه مطلب
تاريخ : دو شنبه 1 دی 1393برچسب:, | 16:43 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

مقدمه:
آب مایه حیات است و به گفته خداوند:(و من جعلنا من ماء کل شئ حی.)(و هر چیزی را از آب زنده کردیم)و این نعمت الهی غیر قابل جایگزین و از جمله انفال متعلق به همه ساکنین یک سرزمین بوده و دسترسی به آب به خصوص برای شرب و بهداشت حق همه انسانهاست.
روند رو به تزاید جمعیت و گسترش شهر نشینی نیاز مند تامین آّب شرب و بهداشت جامعه,امنیت غذایی,محیط زیست افراد,تامین آب کشاورزی وصنعت که به عنوان ارکان حیات انسانهاست, میباشد.لذا به دلیل محدود و ثابت بودن مقدار آب تجدید شونده,رقابت بین مصرف کنندگان آب شرب,کشاورزی و صنعتی از یک سو و رقابت در سطح حوضه های آبریز از سوی دیگر در آینده می تواند تشدید شود و یا چلشهای جدیدی را موجب شود.از طرفی آلودگی آب گسترش یافته و در دوره های خشکسالی و توزیع نا همگون نزولات آسمانی در سر زمین و آثار تخریبی آبهای جاری ناشی از سیلابها شرایطی را به وجود آورده است که اگر منابع آب مديریت نشود و کیفیت و کمیت آنها مورد توجه قرار نگیرد ممکن است تنشهای غیر قابل پیش بینی را برای کشورها به وجود آید.

راهکارهای پیشنهادی برای صرفه جویی آب
شایان ذکر است ارقام ارائه شده در خصوص میزان آب ذخیره شده بر اثر صرفه جویی در راهکارهای پیشنهادی، حاصل بررسی های چندین ساله در کشورهای پیشرفته در زمینه صرفه جویی آب می باشد.
1_ همیشه به یاد داشته باشید از آب حفاظت کنید، زیرا نگهداری از آب و صرفه جویی در مصرف آن کاری بسیار مهم و حیاتی می باشد.
2 _ سعی کنید هر روز در جهت صرفه جویی آب، یک کار مثبت انجام دهید. نگران نباشید از این که برخی روش ها در نظر شما کوچک و ناچیز به نظر می آید، زیرا هر قطره آب مهم می باشد. بنا براین به همه آشنایان، دوستان، همسایگان و همکاران محل کارتان یادآوری نمایید در صرفه جویی آب بکوشند.
3 _ کارها و اموری را که نگهداری و صرفه جویی هر چه بیشتر از آب را تمرین و تکرار می کنند، مورد تشویق قرار دهید.
4 _ در منطقه زندگی خود، از تمام روش های نگهداری آب و قواعد کمتر مصرف کردن آن به صورت مؤثر آگاه شده و آن روش ها را رعایت نموده و به دیگران نیز آموزش دهید.
5 _ به فرزنـدان خود آموزش دهید که لازم است از آب حفاظت نموده و در مصرف آن صرفه جویی کنند. حتی الامکان از خرید اسباب بازی هایی که به آب و یا جریان ثابت آب نیاز دارند خودداری نمایید.
6 _ همکاران خود را در محل های کار تشویق کنید، با روش های مؤثر، آب را بیشتر محافظت نمایند.
7 _ هر جا صحنه های هدر رفتن آب مانند لوله های شکسته آب، آب نماهای خراب، منابع آبی دارای نشت که به حال خود رها شده اند و ... می بینید به شرکت آب و فاضلاب آن منطقه و مسئولان مربوطه گزارش دهید تا رسیدگی های لازم انجام شود.
8 _ مراکز آموزشی را تشویق نمایید که به فراگیران خود، روش های نگهداری و صرفه جویی از آب را آموزش و آن آموزش ها را به صورت مثبت افزایش دهند.
9 _ وقتی در جایی غیر از منزل خود اقامت دارید مثل هتل ها، اماکن اداری، مؤسسات آموزشی و ... به صرف این که قبض آب را شخص دیگری پرداخت می کند، آب را اسراف نکنید و در صرفه جویی آن بکوشید.
10_ به دنبال تدوین برنامه هایی باشید که روش های نگهداری و صرفه جویی از آب را به زائران و مسافران شهر شما نشان می دهد.


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، ،
برچسب‌ها:

ادامه مطلب
تاريخ : دو شنبه 1 دی 1393برچسب:, | 16:13 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

1-از انداختن کاغذ توالت,ته سیگار,دستمال کاغذی......در توالتها وآبریزگاهها خودداری کرده

وآنهارادر سطل زباله جای دهیم تا نیازی به کشین سیفون پیش نیاید.

2-هنگام استحمام مخصوصا در ضمن مصرف شامپو و صابون,شیرآب حمام را ببندیم

3-هنگام زدن مسواک و اصلاح صورت شیرآب را ببندیم

4-برای بیرون آوردن یخ از قالب یخ یا ذوب مواد منجمد آنهارا از چند دقیقه تا چندساعت زودتر در هوای آزاد بگذاریم

وزیرشیرآب نگیریم

5-سبزیجات و میوه هارادر ظرفی شسته آب آنرا برای آبیاری گلدانها و فضای سبز بکارببریم

6-اگر از ماشین ظرفشویی میکنید زمانی آنرا بکار بندازیدکه کاملا پرشده باشد

باهربارراه اندازی ماشین اقلا,صدلیتر آب مصرف میشود

7-اگر ظرفهارابا دست میشویید آنهاراهمراه با موادپاک کننده در سینک پرآب

آشپزخانه جمع کرده,همانجاپاک کرده وسپس با آب جاری آبکش کنید

8-اگر لباسهارابا ماشین رختشویی میشویید,هنگامی آنراروشن کنید که تا ظرفیت نهایی پر شده باشد

زیراکه هربار ماشین روشن میشود دویست لیترآب مصرف میشود

9-اگر لباسهارابا دست میشویید,در طشتی ابتدا البسه ای راکه کمتر چرک دارند,شسته,سپس در همان

آب,البسه چرک تر را بشویید و با آب تمیز پاب بکشید

10-چمن,باغ و باغچه را صبح زود آب بدهید که تبخیر آب کمتر است

11-از آب به عنوان جارو که متاسفانه در تهران بیش از هر جای دیگر متدوالتر است استفاده نکنید

12-اگر از استخر در هوای آزاد استفاده میکنید پی از استفاده روی روی آنرا با

نایلون بپوشانید تا تبخیرکاهش یابد

13-کنتور آب را مرتبا در حالی که کایه شیرهای مصرف بسته است کنترل کنید تا از نبود

نشت آب از لوله ها مطمین شوید


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : یک شنبه 30 آذر 1393برچسب:, | 19:59 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

علیرضا دائمی در گفت‌وگو با تسنیم اظهار داشت: اینکه با شروع سال آبی جدید، شاهد ادامه خشکسالی ها و کمبود بارش ها باشیم و در ۸ ماه آینده، میزان بارش ها به گونه ای باشد که تابستان ۹۴ مثل تابستان امسال در برداشت آب از منابع سطحی محدودیت داشته باشیم، امری کاملا محتمل است.

وی افزود: برای تابستان سال جاری با وجود دستور رئیس جمهور برای تخصیص اعتبار ویژه مهار بحران آبی، منتظر طی شدن مراحل تخصیص منابع مالی این دستور ریاست جمهوری نشدیم و اجرای برآیند تمامی کارهای کارشناسیِ انجام شده، با منابع مالی داخلی مجموعه وزارت نیرو آغاز شد تا بتوانیم بحران آبی را در پیک مصرف به گونه ای مدیریت کنیم که با قطعی های گسترده آب مواجه نشویم.

معاون وزیر نیرو با بیان اینکه از مهرماه سال گذشته تکمیل برخی طرح های تأمین آب و آبرسانیِ با اولویت بالا به صورت متمرکز پیگیری شد، گفت: در مجموعه وزارت نیرو با وجود کمبود منابع مالی، کار به هیچ وجه متوقف نشد اما مدیریت مالی این مجموعه عظیم با محدودیت های مالی، کاری سخت، پیچیده و شبانه روزی طلب می کرد که آنچه در گذر از تابستان شاهد بودیم، نشان از موفقیت در اجرای برنامه ها دارد.

دائمی تصریح کرد: اعتبار خشکسالی که رئیس جمهور دستور داده بود، ۳۰۰ میلیارد تومان بود که برای گذر از بحران آبی سال جاری در تابستان و پاییز در نظر گرفته شد، اما رقمی که ما برای مدیریت بحران آبی ناشی از خشکسالی و تغییر اقلیم نیاز داریم تا پروژه های با اولویت بالا را به بهره برداری برسانیم که در سال های آتی هم در صورت ادامه روند خشکسالی، با چالش مواجه نشویم بسیار بیش از اینهاست.

این مقام مسئول با اشاره به لزوم احیای تالاب های مهم کشور، به بهره برداری رسیدن سریع تر طرح های آبی با پیشرفت بالای ۸۰ درصد و تکمیل برخی طرح های انتقال آب، خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط حال حاضر کشور، باید ردیف بودجه ای به صورت ویژه برای مدیریت بحران آبی و ظرفیت بخشی به بخش تأمین آب در نظر گرفته شود.

وی افزود:‌ در قانون بودجه سال جاری با همکاری تنگاتنگ دولت و مجلس، ظرفیت های خوبی برای تأمین مالی پروژه های عمرانی با تنوع بخشی به منابع مالی در نظر گرفته شده اما  این پیشنهاد نیز خوب است که در بودجه سنواتی کشور برای موضوع مهم آب، ردیف بودجه اختصاصی در نظر گرفته شود، البته این مسئله باید مورد بررسی دولت و مجلس قرار گیرد و اکنون در حد حرف و پیشنهاد است.

استانها > مرکز > سمنان

خسروی:

بحران آب برای مردم استان سمنان آزار دهنده است

سمنان – خبرگزاری مهر: نماینده مردم شهرستانهای سمنان، مهدیشهر و سرخه در مجلس شورای اسلامی گفت: خالی شدن استان سمنان از جمعیت به دلیل کمبود آب می تواند تهدید امنیتی به دنبال داشته باشد.

به گزارش خبرنگار مهر، علیرضا خسروی پیش از ظهر شنبه در مراسم بزرگداشت شهیدان رجایی و باهنر و شهدای کارمند در حسینیه فرماندهی انتظامی سمنان، با اشاره به وضعیت آب در استان گفت: بحران آب برای مردم منطقه آزار دهنده است.

وی به ضرورت انتقال آب دریای خزر به مرکز کشور، تاکید کردوگفت: برخی مسایل کارشناسی اجرای پروژه انتقال آب دریای خزر به استانهای مرکزی کشور انجام شده و مسایلی در مورد مسایل محیط زیستی وجود دارد که امیدواریم به تکمیل مباحث کارشناسی این پروژه برسد.

نماینده مردم سمنان، مهدیشهر و سرخه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه خالی شدن استان سمنان از جمعیت به دلیل کمبود آب می تواند تهدید امنیتی به دنبال داشته باشد ادامه داد: سمنان استانی است که با هشت استان کشور همجوار است و به نوعی مرکز کشور به حساب می آید.

خسروی در خاتمه با اشاره به اینکه برخی ها در گوشه و کنار مجلس شورای اسلامی می گویند فتنه تمام شده و کدورتی بوده که برطرف شده است، تاکید کرد: تحلیل تندتری نیز می شود مبنی بر اینکه برخی دارند با فتنه کاسبی می کنند.


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : یک شنبه 30 آذر 1393برچسب:, | 19:55 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : یک شنبه 30 آذر 1393برچسب:, | 19:50 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

 


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : یک شنبه 30 آذر 1393برچسب:, | 17:26 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

 

 کارشناسان آلمانی در گزارش جدیدی اظهار داشتند که نزدیک به 25 هزار ماده شیمیایی در آب معدنی وجود دارند که برای بدن مضر هستند. این مواد شیمیایی موجود در آب معدنی‌ها، تاثیرات مشابه با داروهای قوی بر بدن بر جای می‌گذارند.

 

این بررسی شامل دو مرحله است. در مرحله نخست، کارشناسان 18 نمونه از محصولات آب معدنی تولید شرکت‌های مختلف را که در سراسر جهان مصرف می‌شوند، آزمایش کرده و تاثیر آن را بر گیرنده‌های دو هورمون استروژن و آندروژن بدن آزمایش کردند. همچنین از آب شیر هم به عنوان معیاری برای مقایسه استفاده شد. این محققان بر اساس مشاهدات خود متوجه شدند بیشتر انواع آب‌ معدنی‌ها با گیرنده‌های هر دو نوع هورمون در بدن تداخل دارند اما در مورد آب شیر چنین تاثیری مشاهده نشد.

همچنین در مرحله دوم این مطالعه، پزشکان به بررسی ترکیب‌های شیمیایی در انواع آب معدنی پرداختند تا مشخص شود کدام ترکیب شیمیایی موجود در آنها بر عملکرد این هورمون‌ها تاثیر منفی می‌گذارد. در نهایت پزشکان در این مطالعه تاکید کردند که به رغم این اطلاعات هشداردهنده، این مواد شیمیایی در آب معدنی برای تمام افراد خطرساز نیستند و برای افراد بالغ و سالم خطری ندارند اما سلامت کودکان خردسال، زنان در سن باروری و یا زنان حامله در تماس با این ترکیب‌ها بیشتر به خطر می‌افتد. این ترکیب‌های شیمیایی موجب رشد بی‌رویه، بلوغ زودرس، تولد پیش از موقع، نازایی و یا حتی یائسگی زودرس می‌شوند.

 


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : یک شنبه 30 آذر 1393برچسب:, | 17:25 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

بحران بلند مدت(بحران جهانی آب و مدیریت بحران )

منابع آب شیرین در هر کشور محدود و بهربرداری از آن دراز مدت موجب کم آبی و یا بی آبی خواهد گردید در طی دهه های آینده ی آب منبع و عامل بحران  برای حیات کشور های خشک و نیمه خشک خواهد بود تا آنجا که تنش های سیاسی بین کشور های همسایه بر سر استفاده از آب رودخانه ها و دریاچه ها و مخازن آبهای زیرزمینی بین الملل ممکن است تا سر حد جنگ هم پیش برود ضمن اینکه پروژه های آتی قطعاً با هزینه های  بالاتری مواجه و دستیابی به آن مشکل تر خواهد بود مثلاً بررسی پروژه های تامین آب حاکی از آن است که قیمت تمام شده هر متر مکعب آب برای پروژه های نسل بعد اغلب 2تا 3 برابر بالاتر از پروژه های نسل حاضر هستند از طرفی جمعیت دنیا همواره پیوسته افزایش یافته به طوری که نیاز به آب برای مصارف خانگی ، کشاورزی و صنایع زیاد می شود جمعیت جهان تا سال 2050 به حدود 2 برابر یعنی رقم 65/10 میلیارد نفر خواهد رسید که حدود 30/9 میلیارد نفر آن در کشورهای در حال توسعه ساکن می باشند .


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، ،
برچسب‌ها:

ادامه مطلب
تاريخ : یک شنبه 30 آذر 1393برچسب:, | 17:19 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

به بهانه رزو جهانی آب زنگ خطر آب در ایران به صدا در آمد                                            

 همه ساله به دليل برداشت بي رويه از منابع آب تالاب هاي زيادي در ايران خشک شده و دشت ها به ليس

ت مناطق بحراني افزوده مي شوند. در صورت نبود برنامه ريزي مناسب، به طور حتم کمبود منابع آب در کشو

ر در آينده اي نه چندان دور بحران هاي اقتصادي-اجتماعي گسترده اي را ايجاد خواهد کرد. 
                                                                         
          به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، روز جهاني آب هر سال در

22 مارس مصادف با دوم فروردين ماه گرامي داشته مي شود. اين روز براي نخستين بار در سال 1992 و در

کنفرانس محيط زيست و توسعه سازمان ملل در ريودوژانيرو مطرح شد. هدف از نامگذاري چنين روزي، توسع

ه تلاش کشورها براي آگاه سازي مردم در زمينه منابع آب است.در سالي که شعار « آب در هر مکان براي ه

مگان با همکاري هاي بين المللي» براي آن انتخاب شده، وضعيت منابع آبي خاورميانه چندان مطلوب نيست

. نهادهاي بين المللي نظير ناسا درباره کمبود آب در اين منطقه هشدار مي دهند. اين هشدارها ضرورت هم

کاري هاي منطقه اي در زمينه منابع آب را بيشتر روشن مي سازد.کمبود آب و پديده گرد و غباردر ماه هاي

پاياني سال 91، سازمان ناسا بر اساس مطالعات و عکس هاي ماهواره اي خود از سال 2003 تا 2010 از کا

هش محسوس و کم سابقه منابع آب رودخانه هاي دجله و فرات که ميان 4 کشور ترکيه، عراق، سوريه و ايرا

ن مشترک هستند، خبر داد. بر اساس اين گزارش منطقه خاورميانه در طي دهه گذشته يکي از کم سابقه

ترين روندهاي کاهش منابع آب شيرين را پشت سرگذاشته است. دليل کاهش محسوس منابع آب خاورميانه

به ويژه کاهش منابع آب شيرين دو رودخانه مهم دجله و فرات، سوء مديريت، افزايش تقاضا براي استفاده از

منابع آب زير زميني و نيز خشکسالي کم سابقه سال 2007 در خاورميانه عنوان شده است.مهمترين تاثير ک

مبود آب در منطقه خاورميانه، بروز پديده ريزگردها در اين منطقه است. عربستان و عراق کانون هاي مهم تول

يد ريزگردها در منطقه هستند اما به دليل کمبود منابع آب در منطقه، اجراي طرح هاي بيابان زدايي در اين ک

شورها به نحوي غير ممکن شده است.اگرچه نشست هاي چند جانبه اي بين کشورهاي درگير با اين پديده

برگزار مي شود، اما شنيده ها حاکي است، هنوز هيچ يک از کشورها نتوانسته اند ترکيه -به عنوان بزرگتر

ين سدساز بالادست رودخانه هاي جاري در خاک عراق- را براي رعايت حق آبه پايين دست متقاعد کنند.خ

شک شدن تالاب ها و چاه هاي غيرمجازدر ايران نيز وضعيت منابع آب چندان مطلوب نيست. بسياري از تالاب

هاي کشور خشک شده و تعداد چاه هاي غيرمجاز رو به افزايش است. زيرا نهادهاي قانونگذار همواره با اصلا

ح قوانين مربوط به صدور پروانه براي چاه هاي غيرمجاز، در واقع مشوق هايي را براي تعرض به منابع آب زيرز

ميني تعريف مي کنند. در نتيجه تغيير قوانين، همواره متخلفان به اميد آنکه با اصلاحات بعدي قانون بتوانند برا

ي چاه هاي خود مجوز بگيرند، اقدام به حفر چاه مي کنند. در چنين روندي حريم قانوني چاه هاي مجاز رعاي

ت نمي شود، ميزان برداشت از منابع آب زير زميني به دليل عدم ورود حجم برداشت چاه هاي غيرمجاز در م

حاسبات افزايش مي يابد و در نهايت به سرعت بيلان چنين منطقه اي منفي مي شود.به اعتقاد کارشناسا

ن، مهمترين دليل خشک شدن درياچه اروميه، به عنوان دومين درياچه شور دنيا، حفر چاه هاي غيرمجاز متع

دد در حوضه آبريز اين درياچه است. بحران هاي اجتماعي زيادي در حاشيه اين درياچه به دليل خشک شدن آ

ن، در دو سال اخير ايجاد شده، اما تنها راهکار نجات آن بوسيله مسئولان، انتقال آب از حوضه آبريز ديگر به در

ياچه اروميه اعلام شده است.اجراي روش هاي نوين آبياري در اراضي کشاورزي حاشيه درياچه اروميه يکي

ديگر از راهکارهايي است که به گفته مسئولان با جديديت پيگيري مي شود. اما به گفته دوست داران محي

ط زيست منطقه، هنوز هيچ اقدامي براي مسدود کردن چاه هاي غيرمجاز حاشيه درياچه اروميه انجام نشده

است.ايران و انتقال آب از کشورهاي همسايهدر سال 91، ايران تلاش هايي را براي انتقال آب از تاجيکستان

انجام داد. از آنجا که تاجيکستان داراي منابع آب شيرين زيادي است، به گفته سرپرست معاونت منابع آب وز

ارت نيرو، يک ميليارد متر مکعب آب از اين کشور به ايران منتقل مي شود. هنوز مذاکرات درباره نحوه تبادل آب

بين ايران و تاجيکستان ادامه دارد. زيرا قيمت گذاري روي آب کار بسيار دشوار و پيچيده اي است و مجامع ب

ين المللي تلاش مي کنند ارزشگذاري خاصي براي منابع آب انجام نشود. اما در چنين فضايي، سفير تاجيک

ستان در ايران، در نشستي خبري که دو سال قبل برگزار شد، خواستار دريافت نفت به ازاي هر ليتر آب دريا

فتي ايران از اين کشور شده بود.انتقال آب و بحران هاي اجتماعياگرچه تنها راهکار پيش بيني شده توسط م

سئولان براي مقابله با خشکسالي، انتقال آب بين حوضه اي از مناطق پرآب تر به بخش هاي خشک است، ا

ما همواره اين راهکار پاسخگو نخواهد بود. در برخي موارد که نمونه اي از آن را در مرکز ايران شاهد بوديم، ان

تقال آب يک حوضه آبريز به مکاني ديگر، معضلات اجتماعي ايجاد کرد.يکي از رخدادهايي که در نتيجه انتقال آ

ب بين حوضه اي در کشور بحراني را ايجاد کرد، شکسته شدن خط انتقال آب زاينده رود به يزد بود. کشاورزان

اصفهاني که سال هاي متعدد از خشکسالي رنج مي بردند، پس از اقامه دعوا در دادگاه، در نهايت راسا وار

د عمل شده و خط لوله انتقال آب به يزد را شکستند. چرا که بر اين باورند که حق آبه آنها نبايد به شهر ديگر

ي منتقل شود.آشوب هاي اجتماعي بر سر مسئله آب، زنگ خطري جدي براي ايران به حساب مي آيد. چرا

که عمده مساحت کشور خشک و نيمه خشک بوده و جنگل هاي زاگرس که بسياري از رودخانه هاي کشور

از اين منطقه سرچشمه مي گيرد، در حال نابود شدن هستند. با خشک شدن جنگل ها که نقش عمده اي

در نفوذ آب و تغذيه سفره آبهاي زير زميني دارند، به طور حتم مشکلات بيشتري دامن گير کشور خواهد شد

. پس بهتر است قبل از آنکه بيش از اين دير شود، با تشکيل کارگروه هاي مشترک بين دستگاهي اقدامي م

لي در جهت حفظ منابع آب انجام شود. اقدامي که فقط به انتقال آب بين حوضه اي در آن توجه نشود. بلکه

منافع عمومي در قالب طرحي جامع در آن لحاظ شود.

موضوعات مرتبط: کمبودآب ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : یک شنبه 30 آذر 1393برچسب:, | 17:14 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

کمبود آب در “زمین” جدی است!

 

محققان طی سه سال کار بی‌وقفه دو گزارش منتشر کرده‌اند که روی پیوند تولید الکتریسیته در جهان و آب متمرکز شده است.

ادامه در ادامه مطلب


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، ،
برچسب‌ها:

ادامه مطلب
تاريخ : شنبه 29 آذر 1393برچسب:, | 16:11 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

کمبود آب معضل آينده جهان

در بسياري از کشورها، نيروگاه هاي توليد برق بزرگ ترين منبع مصرف آب است، چراکه نيروگاه هاي توليد برق به چرخه خنک کننده به منظور عملکرد مناسب خود نياز دارند.

اين گزارش ها حاکي از آن است که چنانچه روال کنوني ادامه يابد تا حدود 30 سال ديگر آب کافي براي رفع تشنگي مردم جهان و توليد الکتريسيته در اختيار نخواهد بود. اين موضوع به معناي برخورد نيازهاي ضروري ميان تامين آب آشاميدني و تقاضاي انرژي است. در اين پژوهش ها محققاني از دانشگاه آرهوس دانمارک، دانشکده حقوق ورمونت و شرکت CNA آمريکا شرکت داشته اند.

در بسياري از کشورها، نيروگاه هاي توليد برق بزرگ ترين منبع مصرف آب است، چراکه نيروگاه هاي توليد برق به چرخه خنک کننده به منظور عملکرد مناسب خود نياز دارند.

تنها سيستم هاي انرژي که نياز به چرخه خنک کننده ندارند، سيستم هاي بادي و خورشيدي است؛ بنابراين يکي از توصيه هاي اوليه محققان در اين تحقيق جايگزين کردن سيستم هاي قدرت قديمي با سيستم هاي بادي و خورشيدي پايدار است.

از ديگر يافته هاي تعجب آور اين تحقيق اين است که بسياري از نيروگاه ها حتي ميزان آب مورد استفاده براي عملکرد خود را تاکنون ثبت نکرده و از آن اطلاعي ندارند.

پروفسور بنيامين سوواکول، استاد دانشگاه آرهوس مي گويد: اين مشکل بزرگي است که بخش توليد نيرو از ميزان آب مصرفي خود بي اطلاع باشد و همراه با اين واقعيت که ما منابع آبي نامحدودي در اختيار نداريم، چنانچه افراد مسئول بزودي وارد عمل نشوند اين موضوع مي تواند به يک بحران جدي منجر شود.

ترکيب نتايج اين تحقيقات با پيش بيني ها در باره کمبود آب و جمعيت جهان نشان مي دهد تا شش سال ديگر بسياري از مناطق جهان دسترسي به آب آشاميدني سالم نداشته و در حقيقت نتايج نشان مي دهد 30 تا 40 درصد جهان با کم آبي مفرط روبه رو خواهد شد. به گفته محققان، تغييرات آب و هوايي مي توانداين روند را وخيم تر هم بکند.

اين به آن معناست که ما بايد تصميم بگيريم در آينده منابع آبي را کجا مصرف کنيم؟ آيا مي خواهيم آن را صرف نگهداري نيروگاه ها کرده يا به عنوان آب آشاميدني مصرف کنيم؟ چراکه آب کافي براي تامين هر دو بخش وجود ندارد.

در اين گزارش محققان شش توصيه کلي را به منظور متوقف کردن روند کنوني و غلبه بر بحران کم آبي در جهان به تصميم گيرندگان ارائه کرده اند:

1 ـ ارتقاي بهره وري انرژي 2 ـ پژوهش هاي بهتر به منظور جايگزيني چرخه هاي خنک کننده 3 ـ ثبت ميزان آب مورد استفاده نيروگاه ها 4 ـ سرمايه گذاري عظيم روي انرژي باد 5 ـ سرمايه گذاري عظيم روي انرژي خورشيد 6 ـ رهاسازي تسهيلات سوخت فسيلي در مکان هايي که در مضيقه آب هستند و تقريبا نيمي از سياره زمين را در بر مي گيرد.

گروهي از محققان تحقيقات خود را با تمرکز بر چهار مطالعه موردي مختلف به ترتيب در فرانسه، ايالات متحده، چين و هند انجام دادند. آنها به جاي بررسي اوضاع در سطح ملي، روي بخش کوچک تري مانند بخش هاي خاص و تامين کنندگان انرژي تمرکز کردند. گام اول شناسايي نيازهاي انرژي کنوني بود و پس از آن پيش بيني تا 30 سال آينده را انجام دادند که بيشتر نتايج تعجب آور بود. در هر چهار مورد، نتايج نشان مي داد که ما نمي توانيم به روند کنوني توليد برق ادامه داده و نياز به آب آشاميدني را هم برطرف کنيم. پروفسور سوواکوال مي گويد: اگر ما به شکل کنوني به کار خود ادامه دهيم، نمي توانيم بر کمبود آب فائق آييم؛ حتي اگر آب مجاني باشد؛ چراکه موضوع قيمت آب نيست. هيچ زماني براي تلف کردن نداريم و نياز است از همين الان وارد عمل شويم.

 

 


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، ،
برچسب‌ها:

ادامه مطلب
تاريخ : جمعه 28 آذر 1393برچسب:, | 10:55 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

«آب مایه ی حیات است»

بارها این جمله را شنیده ایم

اما انگار همین دیروز بو

که آبهای آرام اینجا

حیات را از دوستم گرفت

میگفت که ماهها

ادامه در ادامه مطلب 

02


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، «آب مایه ی حیات است» ، ،
برچسب‌ها:

ادامه مطلب
تاريخ : جمعه 28 آذر 1393برچسب:, | 10:51 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |

کمبود آب

کمبود آب شامل تنش آب، کم آبی و بحران آب است. مفهوم تنش آب نسبتاً جدید است. تنش آب مشکل در یافتن منابع آب شیرین برای استفاده است، که علت آن تخلیه منابع است. بحران آب وضعیتی است که در آن آب قابل آشامیدن و غیر آلوده در یک منطقه کمتر از تقاضای آن است

ادامه در ادامه مطلب


موضوعات مرتبط: کمبودآب ، کمبود آب ، ،
برچسب‌ها:

ادامه مطلب
تاريخ : جمعه 28 آذر 1393برچسب:, | 10:42 | نویسنده : خانم رضایی قنبرزهی |
صفحه قبل 1 2 3 4 5 ... 21 صفحه بعد
.: Weblog Themes By VatanSkin :.